Política 29/03/2016

Albiol insinua que Junqueras dissenya uns pressupostos amb retallades en polítiques socials

Munté admet que el Govern ha presentat un pla d'ajust a l'Estat, però assegura que és només un tràmit tècnic per accedir al FLA

Gerard Pruna
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol

BarcelonaEl coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha continuat explotant aquest dimarts els fruits de la seva reunió de fa dues setmanes amb el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. Si aleshores va anunciar que el ministeri estava disposat a avançar una part de la liquidació pendent del finançament de 2014, avui ha insinuat que el pla d'ajust que la Generalitat ha presentat al govern espanyol implica noves retallades en polítiques socials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pla d'ajust és una condició necessària que ha de complir la Generalitat per poder accedir al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), i el mateix Montoro va admetre després de reunir-se amb el vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras, que el Govern li faria arribar el document. Albiol, que no ha volgut confirmar que havia tingut accés al pla d'ajust, ha assegurat, però, que el Govern ha enganyat "tothom" perquè mentre aprova resolucions al Parlament per incrementar la despesa social aprova un pla d'ajust que retalla aquestes partides.

El dirigent popular tampoc ha volgut dir si el pla d'ajust compleix l'objectiu de dèficit del 0,3% que imposa el govern espanyol a la Generalitat, i que rebaixa l'objectiu de l'1,07% que desitja el Govern. Un diferencial que Junqueras va xifrar en 1.600 milions d'euros.

A més, Albiol ha reivindicat que la presentació d'aquest pla d'ajust implica que és el govern espanyol qui tutela les finances catalanes els propers dos anys, un fet que contradiu "la suposada voluntart de desconnexió" de la Generalitat. "Ens estan prenent el pèl quan parlen de desconnexió", ha afirmat el líder del PP al Parlament.

El Govern ho descriu com un tràmit per accedir al FLA

Poques hores més tard, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha reconegut que el Govern ha presentat un pla d'ajust, tot i que ha subratllat que "és una qüestió merament tècnica que es realitza cada any, i també ho ha de fer davant Brussel·les el govern de l'Estat". "És una de les condicions del FLA i és un procediment pautat, és el ministeri d'Hisenda qui envia un formulari que cal omplir", ha exposat.

En aquest sentit, ha tret ferro de les conseqüències del pla d'ajust, el qual "no es tracta de cap pla de retallades, és un tràmit necessari previst en el procés de petició del FLA", el qual és "merament tècnic i a través d'un formulari".

Per tant, Munté ha asseverat que "per descomptadíssim" el Govern complirà el compromís de presentar un projecte de pressupostos sense noves retallades. "Estem treballant en uns pressupostos que no són els que voldríem i que Catalunya mereix, però també que donin compliment a totes les mesures socials a què el Govern s'ha compromès i per donar continuïtat al procés, des del punt de vista nacional i social", ha assegurat.

stats