Política 05/08/2019

Alejandro Fernández allarga la mà a Cs i aposta per estendre la fórmula de Navarra Suma a Catalunya

Villegas rebutja la proposta i assegura que es presentaran sota les seves sigles en pròxims comicis

Ara
3 min
Alejandro Fernández estén la mà a Cs i aposta per estendre la fórmula de Navarra Suma a Catalunya

BarcelonaEl president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha estès la mà a Ciutadans per traslladar la fórmula de coalició electoral Navarra Suma, que aplega el PP, Ciutadans i UPN, també a Catalunya. "Per tornar a guanyar unes eleccions a Catalunya, el constitucionalisme hauria de ser capaç de buscar una fórmula així", ha admès Fernández aquest dilluns des dels micròfons de Catalunya Ràdio, i ha destacat que l'opció que van seguir a Navarra els ha permès imposar-se a les urnes. "Ha anat molt bé", ha subratllat, tot i que finalment ha estat la socialista Maria Chivite qui ha aconseguit la presidència del govern gràcies a la suma dels escons del PSN (11) amb el suport de Geroa Bai (9), Podem (2) i Izquierda-Ezkerra (1) i l'abstenció de cinc dels set diputats d'EH Bildu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En qualsevol cas, el líder popular ha admès que la formació encara "s'està recuperant" de la patacada a les urnes el passat 28 d'abril i ha reconegut que el partit ha viscut "una crisi de confiança en el seu electorat tradicional". Tot i això, Fernández s'ha mostrat optimista i ha assegurat que seran "capaços de remuntar".

La proposta, però, no tan sols s'ha llançat des del partit a Catalunya, sinó que aquest diumenge la nova vicesecretària d'organització del PP i presidenta del partit a Navarra, Ana Beltrán, ja va obrir la porta a estendre la fórmula a altres territoris. "La coalició Navarra Suma ha sigut una fórmula d'èxit i també una fórmula de gran generositat per part dels tres partits que l'hem conformat", va valorar la diputada navarresa, que va recordar que la idea va néixer dels populars "fa més de dos anys". "Davant de circumstàncies excepcionals, cal prendre mesures excepcionals", va al·legar.

La negativa de Ciutadans

Però els arguments dels populars no van convèncer la formació taronja, que ahir mateix va negar en bloc el trasllat d'aquesta via a Catalunya. "Crec que és bo que hi hagi diferents opcions, i Ciutadans representa una opció per la gent moderada, per la gent liberal. És una opció amb unes característiques pròpies que crec que seria dolent que es diluís en qualsevol altre tipus d'operació", va justificar José Manuel Villegas, secretari general del partit.

"Si arribéssim a acords amb partits que tenen motxilles de corrupció o que són extremistes quedaria diluïda una alternativa que està creixent i que cada vegada té més força", va apuntar el diputat, en al·lusió a Ciutadans. Així, la formació d'Albert Rivera va descartar arribar a qualsevol acord de col·laboració electoral amb els populars de cara a les pròximes cites electorals i va apostar per "presentar-se amb les seves sigles arreu de l'Estat".

Escepticisme dels populars

"També ens van donar un cop de porta a Navarra, tant UPN com Cs", ha reblat Beltrán, que ha recordat que "hi ha portades de diaris en què les dues formacions van dir 'no' a la proposta". "Per sort, va passar el temps i van anar veient que era important per salvar Navarra i així ho van fer", ha celebrat la portaveu del PP a Navarra.

"Junts som més i la unió fa la força", ha insistit Beltrán, que ha admès que "tot i que sembla una frase feta, en política i en casos tan greus i seriosos, amb un cop d'estat executat a Catalunya, cal prendre mesures excepcionals".

En aquest sentit, i malgrat l'escepticisme dels populars navarresos al suposat 'no' de la formació taronja, el vicesecretari de comunicació dels PP, Pablo Montesinos, ha carregat aquest dilluns contra la negativa de Cs "d'optimitzar el vot de la centredreta". "Ciutadans haurà d'explicar la seva decisió de no seguir sumant, perquè ja hem vist que la suma de les forces polítiques beneficia els espanyols", ha assenyalat Montesinos des dels micròfons d'Onda Cero.

El vicesecretari de comunicació, a més, ha destacat els pactes a què la formació va arribar amb Cs i Vox a les Comunitats de Madrid i Múrcia. "El PP ha deixat clar que és com la pega i que és capaç d'arribar a acords que beneficien tothom". Ara bé, Montesinos ha advertit: "Estem preparats per a qualsevol escenari. Hem d'acostar-nos al carrer per reunificar tots els votants del PP".

stats