Política 22/11/2012

Alexis Tsipras (Syriza): "Hi ha polítics catalans que estan jugant al joc del dret a decidir i amaguen la seva cara neoliberal"

El líder de la coalició d'esquerres grega ha demanat el vot per Joan Herrera: "Iniciativa pot aturar les polítiques neoliberals catalanes"

Albert Solé
2 min
Alexis Sipras i Joan Herrera, a Barcelona / ACN

BarcelonaJoan Herrera ha rebut aquest dijous un cop de mà important a la campanya amb la visita del portaveu de Syriza –la coalició d'esquerres grega, segona força al seu país–, Alexis Tsipras, que ha vingut expressament a Barcelona en un viatge llampec per participar en un míting a les Cotxeres de Sants, plenes a vessar per escoltar-lo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si aquestes polítiques se segueixen implantant, a Europa hi haurà una tragèdia contínua que tindrà conseqüències terribles. Hem de reaccionar de forma conjunta", ha dit per començar Tsipras.

"Sóc aquí per donar suport a la llista dels meus companys a Catalunya. A vosaltres us diuen que heu de ser bons alumnes en aquestes polítiques neoliberals, però us dic que heu de ser mals alumnes, perquè això ens porta a l'extrema pobresa. A Catalunya ho podeu aturar si voteu ICV, podeu parar aquestes polítiques", ha recomanat el líder de Syriza. "És un moment històric en el qual els pobles del sud poden reaccionar en conjunt contra unes polítiques que ens porten a genocidis socials".

I ha llançat una advertència de futur: "Grècia va ser el conillet d'Índies d'Europa fa tres anys. Ajustos d'austeritat sense fi, i en aquest camí segueixen els altres països del sud. Espanya està ara com nosaltres fa dos anys".

Sobre la independència

"Nosaltres respectem el dret de tots els pobles a decidir el seu futur. Però el vertader mur de diferències a Europa és la diferència de classes, i allò que trenca la unió dels pobles", ha comentat Tsipras. "A un costat del mur hi ha els pobles sense feina que han perdut el dret a somiar, i a l'altre hi ha el gran capital i els poders que ens volen conduir al precipici".

Tsipras ha advertit del possible doble joc d'Artur Mas: "Jo dic que el poble català té tot el dret a decidir el seu futur, però ha de saber que moltes forces polítiques són hipòcrites, estan jugant a aquest joc i amaguen la seva cara neoliberal".

El portaveu de Syriza ha posat un exemple amb el seu país: "En les últimes eleccions, Andonis Samaràs –president de Grècia, de dretes– va fer el seu últim acte polític, i tots els assistents portaven banderes gregues. Venint aquí he vist cartell de Mas, també amb la bandera catalana. I he recordat aquesta imatge, perquè pocs dies després de guanyar, Samaràs es va oblidar de les banderes gregues, i va entregar la sobirania del país als poderosos d'Europa".

"Nosaltres no tenim el dret de castigar o de dir sí o no a una decisió d'un poble. No podem dictar a d'altres el que han de fer. És el moment de solidaritat entre tots els pobles d'Espanya i d'Europa. Estem davant d'un gran repte i és el moment de la unió", ha dit Tsipras.

Joan Herrera

"Des d'ICV volem prendre bona nota del que ha fet Syriza a Grècia. Nosaltres també tenim el nostre Samaràs (dreta) i el nostre Venizelos (socialista)", ha dit Joan Herrera.

"Potser no guanyarem, però volem ser l'esquerra que guanyi les eleccions. Avui és una declaració d'intencions per al dia 25-N i per al dia 26-N. Volem liderar una alternativa d'esquerres i avui Syriza és l'alternativa".

"La victòria de Tsipras a Grècia hauria ajudat els treballadors catalans, perquè ell hauria defensat els drets dels treballadors del sud d'Europa a Brussel·les", ha conclòs Herrera.

stats