Política 05/12/2016

Alfonso Guerra titlla l'independentisme de "verí" i carrega contra Gabriel Rufián

L'exdirigent del PSOE crida el partit a ser "combatiu"

Europa Press
2 min
El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, conversa amb el diputat socialista Alfonso Guerra al Congrés / EFE

OviedoEl president de la Fundació Pablo Iglesias i exdirigent del PSOE, Alfonso Guerra, ha cridat al socialisme a ser "molt combatiu" amb els nacionalismes, i s'ha referit explícitament al cas del cap de files d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián. "No es poden legitimar Rufianes", ha dit, referint-se a les acusacions que el republicà va fer als socialistes en el debat d'investidura. Guerra ha criticat la manca de reacció del PSOE en aquell moment: "Haurien d'haver sortit tots els diputats en tromba, devem un respecte als militants que van crear el partit".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rufián indigna el "PSOE Iscariot"En aquest sentit també ha carregat contra l'independentisme català, i ha alertat que avui "el verí [independentista] arriba als socialistes". En aquest punt ha volgut posar de manifest que nacionalisme i socialisme són incompatibles i ha afirmat que el nacionalisme català és una altra forma de populisme en què només busquen donar resposta a determinats sectors de la societat i "aixecar murs dins del propi país".

En relació amb la reforma de la Constitució, ha advocat per reformes "molt concretes" i no una de global, i ha deixat clar que Espanya "no és una nació de nacions".

Posar fi a l'"odi a la dreta"

Guerra també ha demanat al PSOE que posi fi a l'"odi a la dreta" com a discurs i programa. El PSOE, ha dit, ha de defensar "molt més" que aquest aspecte, "per molt que la dreta faci mèrits per ser odiada". Si els socialistes volen tornar a governar el país, Guerra ha advocat per "canviar el discurs" per orientar-lo cap a la majoria social "preservant els drets de tots".

Durant la seva intervenció en l'acte de commemoració del 125 aniversari de l'Agrupació Socialista de Gijón, l'històric socialista ha demanat també al PSOE que no busqui "imitar" la "nova esquerra regressiva i autòcrata". "Si actuen amb superioritat moral estan en contra del sistema democràtic, i, lluny d'imitar-los, cal combatre'ls", ha subratllat.

En aquest punt s'ha referit a l'auge dels populismes a Espanya, als EUA amb Donald Trump, a Rússia amb Putin o a Turquia amb Erdogan. Així mateix ha fet al·lusió al resultat electoral al País Basc, on EH Bildu, "els que col·loquen en política els que van matar", va duplicar en nombre de vots PSOE i PP, que "van col·locar els morts a la política". "Com és possible que tinguin el doble de suports els que mataven que els que eren matats?", s'ha preguntat.

stats