Política 12/11/2014

Alfonso Guerra qualifica de "cosa insòlita" la votació del 9-N perquè es va fer "sense controladors"

El diputat socialista diu a la Cadena SER que "no es pot votar tot" i insta Mas a dimitir

Francina Bosch
2 min
Una gallina prediu el futur d'Urdangarin

BarcelonaAlfonso Guerra ha evitat posar nom al procés participatiu del 9-N i s'hi ha referit com "això que es va fer diumenge a Catalunya", una jornada que ha qualificat de "cosa insòlita". En aquest sentit, ha lamentat que es fes una votació "sense controladors", una cosa que "no ha passat mai al món", i ha criticat que "els artífexs de la confrontació amb Espanya" presidissin meses, en una clara referència al president d'ERC, Oriol Junqueras, o al portaveu del Govern, Francesc Homs. "És com si l'associació del rifle, als Estats Units, fa una consulta i determina que la gent vol que es puguin portar armes", ha dit, per acabar afirmant: "No es pot votar tot".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista al programa 'Hoy por Hoy', de la Cadena SER, l'exvicepresident del govern espanyol amb Felipe González ha instat el president de la Generalitat, Artur Mas, a dimitir, perquè "sigui quina sigui la solució, els dirigents actuals de Catalunya no poden ser governants perquè no respecten la llei", ha considerat. Alhora, també ha carregat durament contra el president espanyol, Mariano Rajoy, del qual ha criticat la inacció i el fet que no admeti preguntes durant les rodes de premsa.

Per últim, Guerra ha evitat posicionar-se sobre si la querella de la Fiscalia contra Artur Mas i alguns consellers del Govern per l'organització del 9-N hauria de prosperar. Tanmateix, ha assegurat que "el govern [espanyol] no ha de decidir si la Fiscalia actua". En aquest sentit, ha carregat contra el fet que fos la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, qui avancés la presentació de la querella, i ha sentenciat: "Ho ha espatllat tot".

El diputat socialista ha obert la porta a una reforma constitucional, però ha posat en dubte que els partits que conformen, actualment, l'arc parlamentari espanyol es puguin posar d'acord per fer-ho. Alhora, ha advertit que tampoc veu gaire marge per a una descentralització més àmplia de l'Estat, si aquest fos un dels principals objectius de la reforma.

El diputat més veterà del Congrés deixa la política al desembre. "Em vaig adonar que el 2014 es complien 50 anys des que vaig començar a treballar, i ja està bé".

stats