CANVI DE CICLE
Política 03/10/2013

ERC recorda en una campanya que Rajoy ja ha dit 'no' a la consulta 13 cops aquesta legislatura

Alfred Bosch treu ferro a les diferències entre CDC i Unió sobre el dret a decidir i recorda que CiU sempre hi ha votat a favor

Roger Tugas
2 min
Alfred Bosch, presentant la campanya #13vegadesNO / ACN

BarcelonaEl líder d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha presentat aquest dijous una campanya per recordar que Mariano Rajoy ja ha negat fins a 13 vegades des de l'inici de la legislatura estatal –el novembre de 2011– totes les peticions per celebrar una consulta que li han arribat. "Li hem permès presentar-se a tots els exàmens de diàleg i en tots ha suspès", ha ironitzat el dirigent republicà, que s'ha preguntat: "A quina banda trobem el diàleg?". De fet, Bosch ha afirmat que Rajoy "és un mur", ja que ni tan sols ha presentat cap esmena a les propostes que li han arribat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, ha explicat que la setmana que ve tornarà a arribar al Congrés una nova petició que tampoc esperen que tingui gaire sort i ha defensat que el Parlament pacti entre els partidaris del dret a decidir una demanda conjunta. "Intentarem explicar al món sencer que hem intentat totes les vies per avançar de forma amistosa, ens enforteix a l'hora de triar altres possibilitats que no serien la nostra possibilitat", ha argumentat Bosch, atès que dóna per fet que serà gairebé impossible celebrar una consulta pactada o tolerada per Madrid.

Preguntat per les diferències entre CDC i Unió a l'entorn de la consulta, el dirigent republicà hi ha tret ferro i ha recordat que "a l'hora de la veritat CiU està complint, ha estat darrere de totes les iniciatives [per celebrar la consulta]". Tot i això, ha avisat que "la tercera via no ha arribat a Madrid" i ha recordat, per exemple, que els pressupostos de l'Estat per al 2014 perjudiquen Catalunya.

Les 13 peticions rebutjades per Rajoy a les quals s'ha referit Bosch són:

24 de juliol de 2012: Proposició de llei sobre convocatòria de referèndums consultius, d'ERC, BNG, Amaiur i IU-ICV.

17 d'octubre de 2012: Proposició no de llei per transferir a la Generalitat les facultats per convocar consultes populars, d'ERC.

31 d'octubre de 2012: Pregunta de Bosch a Rajoy al Congrés sobre la independència, que el president espanyol rebutja.

20 de novembre de 2012: Pregunta d'Amaiur al govern espanyol al Congrés sobre permetre referèndums d'autodeterminació, que l'executiu rebutja.

20 de novembre de 2012: Pregunta d'Amaiur al Congrés sobre els estàndards democràtics fixats per la UE a un referèndum, que el govern estatal rebutja.

12 de febrer de 2013: Proposició de llei per permetre el dret d'autodeterminació, d'ERC, Amaiur i BNG –no es va ni permetre tramitar.

21 de febrer de 2013: Resolució perquè l'Estat respecti la convocatòria de consultes, d'Amaiur.

21 de febrer de 2013: Resolució per negociar amb els partits catalans la celebració d'un referèndum, d'IU-ICV.

21 de febrer de 2013: Resolució per permetre a les comunitats autònomes convocar referèndums sense autorització estatal, d'ERC.

21 de febrer de 2013: Resolució per iniciar un diàleg amb el Govern per possibilitar una consulta, de CiU.

18 de juny de 2013: Pregunta al Senat sobre si es permetrà una consulta a Catalunya, el govern espanyol la rebutja.

2 de juliol de 2013: Pregunta de Bosch a Rajoy al Congrés sobre si es permetrà la consulta, que el president espanyol ignora.

14 de setembre de 2013: Carta d'Artur Mas a Rajoy demanant negociar la consulta, que el president espanyol no respon directament.

stats