DRET A DECIDIR
Política 07/10/2012

El Congrés votarà dimarts la transferència de la capacitat de convocar referèndums a la Generalitat

El grup d'ERC defensarà una proposició no de llei per capacitat Catalunya per consultar a la ciutadania "decisions polítiques de transcendència especial"

Efe
1 min
Alfred Bosch i Joan Tardà, en roda de premsa

MadridEl ple del Congrés debatrà dimarts que ve sobre la capacitat de Catalunya per convocar un referèndum d'autodeterminació, com pretén el president de la Generalitat, Artur Mas, si després de les eleccions del 25 de novembre hi ha una majoria sobiranista. El debat el plantejarà el grup d'ERC-RCat-Catalunya Sí, amb una proposició no de llei que insta el govern espanyol a "transferir" a la Generalitat en un termini màxim de sis mesos la competència d'autoritzar la convocatòria de consultes populars per via de referèndum, amb la finalitat de "sotmetre les decisions polítiques de transcendència especial al referèndum de la ciutadania de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC considera que "depèn només de la voluntat política del parlament espanyol" que la Generalitat de Catalunya assumeixi les competències de convocar referèndum, ja que la Constitució habilita a l'Estat per transferir o delegar competències a les comunitats autònomes de "facultats corresponents a matèries de titularitat estatal que per la seva naturalesa siguin susceptibles" d'això.

Així ho argumenta en la seva iniciativa, en la qual recorda que el Tribunal Constitucional va suspendre l'any passat la llei de consultes aprovada pel Parlament i impugnada pel govern estatal del PSOE. Segons ERC, ni CiU ni el PSOE s'han dirigit de moment a l'autor de la iniciativa, el diputat Alfred Bosch, per negociar el text o comunicar-li el seu suport.

stats