DRET DE DECIDIR
Política 05/06/2012

Els eurodiputats de CiU i ICV donen suport a la proposta d'ERC de legislar l'autodeterminació

Ramon Tremosa i Raül Romeva fan costat a Alfred Bosch, que reclamarà al Congrés que Madrid reconegui el dret de Catalunya a la independència

Acn
2 min
Els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU) i Raül Romeva (ICV), donant suport al diputat d'ERC-RCat a Madrid Alfred Bosch en la seva proposta de llei de l'autodeterminació

BarcelonaEls eurodiputats de CiU i ICV, Ramon Tremosa i Raül Romeva, han donat suport aquest dimarts a la proposició de llei a favor del dret d'autodeterminació que ERC-RCat-Catalunya Sí ha presentat al Congrés. Si la iniciativa "fracassa, almenys haurem posat a prova la democràcia de l'estat espanyol i apel·larem a instàncies europees i internacionals perquè no se'ns està reconeixent un dret europeu", ha advertit el líder independentista a Madrid, Alfred Bosch. Tremosa ha apostat per "desmantellar l'ineficaç estat espanyol, que ha malgastat diners europeus de qualsevol manera" i ha assegurat que una Catalunya "amb concert econòmic o independent contribuiria a l'eficiència de l'economia europea en el seu conjunt".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'eurodiputat convergent ha assegurat que "la UE no tancaria la porta a una Catalunya que, per àmplia majoria i amb un procés democràtic, optés per la independència". Tremosa ha celebrat que "Europa és encara, i tant de bo ho sigui per molts anys, un espai de llibertat i democràcia" i s'ha mostrat convençut que "les democràcies europees estan obertes a futures noves incorporacions si es fan amb molt consens i per la via democràtica". Citant el diputat de CiU al Parlament Josep Rull, Tremosa ha avisat que "si el pacte fiscal fracassa l'única alternativa és una declaració unilateral de sobirania".

Romeva ha defensat que "hi ha una demanda social, ciutadana, de cada cop més milers de persones que ens demanen que afrontem aquest tema i exhaurim totes les possibilitats que tenim damunt la taula per poder exercir el dret d'autodeterminació". L'eurodiputat ecosocialista ha qualificat de "valent, necessari i oportú" el debat obert per Bosch i ha reclamat que "Europa entengui que no només afecta a milers o milions de catalans sinó a tot el model de construcció europea".

Amaiur, el BNG o el PNB també podrien sumar-se a aquesta proposició no de llei, que ERC també ha fet arribar al PP i al PSOE. L'eurodiputada de la N-VA flamenca, Frieda Brepoels, i la gal·lesa del Plaid Cymru i presidenta de l'Aliança Europea, Jill Evans, també han donat suport a Bosch, que s'ha reunit amb una quarantena de membres de l'Eurocambra de diferents països.

Bosch ha reivindicat la seva "convicció" que "el dret d'autodeterminació al Regne d'Espanya" s'hauria de "regular i incorporar a la legislació vigent" i ha recordat que aquest dret "forma part del marc legislatiu europeu" i dels "tractats internacionals que ha subscrit l'Estat". El portaveu d'ERC al Congrés ha discutit amb Tremosa i Romeva com poder "portar a Europa" aquesta iniciativa en el cas que no prosperi a Madrid. Bosch ha assegurat que "si Catalunya pogués exercir la seva lliure autodeterminació també podria sortir abans de la crisi, gestionant des de la proximitat i millor els seus propis recursos".

stats