ELECCIONS MUNICIPALS
Política 13/05/2015

Bosch reclama claredat a Trias i Colau davant el procés sobiranista per poder-hi pactar

El candidat d'ERC a Barcelona veu "fabulós" que Colau estigui a favor de la democràcia però li demana que concreti com l'exerciria i demana a Trias que expliqui què votarà Unió

Marc Toro / Roger Tugas
4 min

BarcelonaL'alcaldable d'ERC, Alfred Bosch, ha insistit aquest dimecres que el candidat de CiU, Xavier Trias, i la de Barcelona en Comú, Ada Colau, concretin la posició nacional de les seves candidatures i, pel que fa a CiU, el projecte social. Ho ha dit en una entrevista d'Antoni Bassas en el marc d'un esmorzar col·loqui organitzat per l'ARA i la Cambra de Comerç de Barcelona, quan se li ha preguntat pel fet que Trias acceptés les tres exigències que posava per arribar a acords de govern després del 24-M. "Senyor Trias, benvingut al meravellós món d'ERC, el dubte és saber perquè no ho ha fet abans", ha ironitzat Bosch, que ha assegurat que, "en quatre anys, Jordi Portabella li ha deixat molt clares les conviccions d'ERC: progrés social -combatre les desigualtats i eradicar la pobresa-, procés nacional -que Barcelona sigui una veritable capital-, i combatre la corrupció i avançar cap a un país net". "Per què durant quatre anys, en lloc de corregir les desigualtats socials i apostar per un urbanisme social, ha abonat operacions especulatives?", s'ha preguntat el candidat d'ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa al procés, ha instat Colau a explicar si està a favor de la independència. "Ens diu que està a favor de la democràcia i això és fabulós, però ens agradaria si, com a política, ella i la seva organització estan d'acord en exercir aquest dret i en quina direcció", ha apuntat, atès que "és important per orientar els seus votants i perquè, per arribar a acords, necessitem saber la seva posició".

En el cas de Trias, ha reconegut que hi ha "un matís, que ell s'ha pronunciat a favor de la independència i ha signat el compromís de l'ANC, però a la seva federació hi ha un altre partit que s'ha pronunciat en sentit contrari". "Podrà garantir que el criteri preponderant no serà el del senyor Duran i Lleida?", ha qüestionat Bosch.

--------------------------------------

"Hi ha una esquerra que vol resoldre problemes i una altra que a vegades en crea"

No ha especificat partits ni sigles, però no ha sigut necessari per fer-se entendre. El candidat d'ERC a Barcelona ha deixat molt clara la diferència entre formacions d'esquerra: Hi ha una esquerra que vol resoldre problemes i una altra que a vegades en crea". Ho ha dit en una entrevista d'Antoni Bassas en el marc d'un esmorzar col·loqui organitzat per l'ARA i la Cambra de Comerç de Barcelona, on ha considerat que alguns partits han de passar "de la protesta a la proposta". Preguntat per si es referia a Barcelona en Comú, s'ha limitat a respondre: "Vostè cita noms, jo no". En tot cas, ha afegit: "Nosaltres [ERC] tenim la convicció que tot el que proposem és viable, pressupostat i, si pot ser, situat en un mapa".

--------------------------------------

Crítica a la "deixadesa" de Trias amb el model turístic de Barcelona

"El turisme a Barcelona és un èxit, però no l'hem socialitzat prou. Els ciutadans ho veuen més com una nosa que no com el que és: el 14% del PIB de la ciutat", ha dit Bosch, que fins ara s'havia limitat a plantejar propostes per millorar la gestió del turisme a la ciutat, ha fet un pas més per carregar contra la "deixadesa" del govern de Xavier Trias a l'hora de gestionar el model turístic: "Hi ha hagut una certa deixadesa, un cert 'laissez faire', un 'laissez-passer'", ha dit.

El republicà, que no ha volgut afirmar que Barcelona rebi massa turistes, sí que ha deixat clar que "ens cal un turisme de més qualitat, mes cívic i més ben distribuït". "Va per aquí aquest tema. Hi ha una saturació pel que fa a l’activitat turística al cor de la ciutat, i això s’ha de socialitzar", ha afegit.

Amb tot, ha tornat a insistir en la necessitat que s'implementi una "moratòria al cor de la ciutat per no saturar més els allotjaments turístics". "Ja es fa, però s’ha de fer més", ha considerat, i també ha carregat contra els "negocis il·legals sense llicència", els quals -ha dit-, no han de poder operar. Per Bosch, la clau per millorar el model turístic passa per "incentivar l'activitat turístics fora del centre sobresaturat", i ha plantejat potenciar l'àrea metropolitana.

--------------------------------------

"La liberalització horària el que fa és buidar la ciutat de vida"

L'alcaldable d'ERC per Barcelona també ha assegurat que a la ciutat "no hi ha lloc per grans centres comercials". Ha defensat que, "si buides de comerç els barris, els buides de seguretat, interacció humana i de vida", ja que es redueix la quantitat de gent passejant i, per tant, els carrers es tornen més insegurs. En aquest sentit, ha aplaudit que, "per sort", no s'han perdut els mercats dels barris com sí que ha passat a altres ciutats europees.

Així mateix s'ha mostrat favorable a la llei catalana de comerç, que limita els horaris i dies d'obertura de comerços per protegir el petit establiment. "Cal respectar i fer respectar aquests horaris", ha reclamat, ja que "la liberalització horària el que fa és buidar la ciutat de vida".

Tot i això, ha instat a "fer seure els comerciants en una taula fins acceptar un acord" entorn alguns aspectes que resten oberts en la llei -i especialment pel que fa al passeig de Gràcia, on els diumenges el carrer està ple i les botigues tancades-, com certes obertures el cap de setmana o l'hora en què es pot aixecar la persiana. En tot cas, no creu que sigui culpa de Xavier Trias que no es respectin certs horaris, ja que la llei estatal ho permet. "Aquí hi ha un conflicte de competències, cosa que demostra que ens cal un estat que remi a favor de Barcelona", ha conclòs.

------------------------------------

Sobre el discurs d'Albiol: "Parlar de netejar quan et refereixes a persones em sembla indigne"

En un àmbit més ideològic, ha carregat contra el discurs xenòfob de l'actual alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol. Bosch s'ha referit al lema de campanya d'Albiol -"Netejant Badalona"- per afirmar: "Parlar de netejar quan et refereixes a persones em sembla indigne".

El republicà ha assegurat estar "molt enfadat amb el que fa Albiol i algunes persones a l'entorn del PP". "Crec que no és legítim. Les idees són lliures, però quan estàs faltat, insultant persones i tractant-les de brossa, això és altament lesiu i no s’ha de permetre", ha argumentat.

stats