ELECCIONS MUNICIPALS
Política 13/05/2015

Bosch retreu a Trias no haver fet prou per adherir Barcelona a l'AMI

L'alcaldable d'ERC reclama als candidats de Barcelona en Comú i del PSC que subscriguin també el manifest sobiranista de l'ANC

Acn
3 min
Alfred Bosch, i Lídia Rodríguez, de l'ANC Barcelona, signen el compromís 'Ajuntaments per la independència' / ACN

BarcelonaEl candidat a l'alcaldia de Barcelona, Alfred Bosch, ha escenificat aquest dimecres a la tarda la signatura del compromís 'Ajuntaments per la independència' de l'ANC a la seu barcelonina de l'entitat. El manifest promou, entre d'altres punts, l'adhesió de la ciutat a l'AMI. Bosch ha retret al govern municipal de Xavier Trias "no haver fet prou" en defensa del procés durant el darrer mandat, i ha subratllat que, a diferència de CiU, Esquerra va subscriure sense cap esmena el document i a les poques hores de donar-se a conèixer. Així mateix, el republicà ha fet una crida a la resta de forces municipals a sumar-se al compromís. "Encara hi són a temps", ha dit referint-se als líders de Barcelona en Comú i el PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bosch ha remarcat que les 41 persones que integren la llista d'ERC a la ciutat de Barcelona han donat suport al compromís proposat per l'Assemblea. "És un compromís personal i col·lectiu", ha destacat el candidat des la seu de l'ANC a Barcelona, on ha signat el document en presència de Lídia Rodríguez, de la comissió de política 'Ajuntaments per la Independència' de l'entitat. En subratllar que firmava en nom de tota la llista feia una referència implícita a CiU, atès que el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar que Xavier Trias havia subscrit el text "a títol personal".

El republicà ha animat les forces polítiques que encara no han subscrit el document a fer-ho per tal d'avançar en la "plena" capitalitat de Barcelona. Així, ha demanat al líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, i a la candidata de la coalició Barcelona en Comú, Ada Colau, que "aclareixin" si s'hi adheriran.

El text en qüestió ratifica la "necessitat" d'impulsar des dels ajuntaments les accions que donen "fortalesa" i "legitimitat" al procés cap a la constitució de la república catalana com a estat independent. I es fonamenta en cinc punts principals. El primer: proposar al primer ple municipal l'adhesió de l'Ajuntament de Barcelona a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). A propòsit d'això, Bosch ha lamentat que el govern de Xavier Trias no hagi fet "prou" per fomentar-ho al llarg d'aquest mandat.

El text també promou atorgar al 27-S un "marcat" sentit plebiscitari i, en cas que d'aquestes eleccions en resulti un Parlament majoritàriament sobiranista, es vol acordar l'execució d'un full de ruta independentista. A més, els alcaldes signants del document es comprometen a superar les possibles "traves" que pugui posar-hi l'estat espanyol.

Així mateix, el manifest de l'ANC estableix que, en cas de donar suport perquè algú obtingui una alcaldia, aquesta haurà de ser una candidatura "amb un compromís social, de base i en pro de la independència".

La candidatura CUP-Capgirem Barcelona també s'ha sumat a aquest compromís després d'haver-hi introduït algunes esmenes, que han quedat recollides en el text final.

Signatura conjunta amb la incògnita de CiU

Així mateix, aquest dimecres s'ha confirmat que representants d'ERC Barcelona, la candidata de la CUP Capgirem Barcelona, María José Lecha, i el líder de Reagrupament a la ciutat, Ignasi Planas, signaran dimarts vinent de forma conjunta el mateix compromís. El grup municipal de CiU encara no ha decidit si participarà de l'acte ni, en cas de fer-ho, quin dels seus membres hi assistirà. La trobada per escenificar aquest suport al manifest independentista de l'ANC tindrà lloc a les set de la tarda al Casal del Mar del Poble-sec.

stats