FINANCES PÚBLIQUES
Política 15/08/2013

ERC no entrarà en el debat de la reforma del sistema de finançament

Alfred Bosch afirma que no s'oposarà a un model "que alleugereixi l'ofec financer que pateix la Generalitat" però insisteix que l'objectiu a perseguir és la independència

Efe
3 min

BarcelonaEl portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, avança que el seu partit no reclamarà un nou sistema de finançament perquè considera que "Catalunya vol emancipar-se, no ser tractada com a menor d'edat", i "tampoc creu ja en reformes o retocs perquè tot segueixi igual". En una entrevista amb Efe, Bosch afirma: "ERC no entrarà en el debat de la reforma del sistema de finançament, això han de decidir-ho els espanyols, no ens concerneix, per a nosaltres aquest no és el tema, el que volem és una república catalana sobirana que es financi de forma independent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dit això, puntualitza: "si es proposa un sistema de finançament que signifiqui una millora respecte a l'actual i que alleugereixi l'ofec financer que pateix la Generalitat, no ens hi oposarem, però no és el nostre objectiu". "Des d'ERC –explica el seu portaveu al Congrés– pensem que, per molt que retoquis o reformis, i durant 35 anys això ja s'ha fet, no es resol el problema bàsic, que és la falta de sobirania econòmica, i això es tradueix en què als catalans no ens deixen ser majors d'edat ni gestionar tots els diners dels impostos que paguem".

Segons Bosch, mentre que els catalans no puguin emancipar-se econòmica i políticament, no podran "resoldre els problemes de la millor forma possible per a Catalunya", pel que la conclusió és que l'objectiu ja no pot ser el de reformar. "Això que ho facin els espanyols", assenyala. I apunta, en aquest sentit, que després de la sentència de l'Estatut i d'algunes lleis orgàniques aprovades al Congrés, "el resultat és que la Generalitat està tutelada per l'Estat". "Estem convençuts que no podem sortir del pou si no tenim plena independència per resoldre els problemes amb els nostres propis recursos que, en tot cas, sempre serien molt superiors als que tenim ara", afegeix Bosch,

Segons el portaveu republicà al Congrés, "el que no pot ser és que, mentre no siguem majors d'edat", el Govern espanyol els vulgui "treure el plat de la taula". Per redundar en l'assumpte, Bosch posa l'exemple següent: "Si ve el teu fill i et diu que vol emancipar-se perquè, amb el seu sou i recursos desitja muntar-se el seu propi pis, i que se n'anirà d'aquí a uns mesos o un any, el que no pot ser és que el pare li negui aquest dret" i que, a sobre, "li digui que durant aquests mesos li treu el plat de la taula i no menja". "No, això no pot ser, és deslleial, –recalca Bosch- entre d'altres motius perquè el fill aporta tots els seus ingressos a les arques familiars, que és el que està fent actualment Catalunya".

El procés atreu inversors

Bosch considera que tampoc és correcte que "es diguin coses que no són", en referència a les declaracions fetes els últims dies pel líder del PSC, Pere Navarro, segons les quals el procés sobiranista podria estar "allunyant" inversions internacionals de Catalunya perquè pot generar incertesa. "Les inversions internacionals han pujat els últims anys –precisa Bosch–, el turisme s'ha disparat i l'aeroport de Barcelona està a punt d'igualar el de Madrid en nombre de passatgers, llavors que m'expliqui on està l'impacte negatiu perquè jo només veig indicadors positius". "Fins i tot podríem preguntar-nos per què no hem començat abans el procés d'autodeterminació?, ja que potser ens hauria ajudat a sortir de la crisi", afegeix abans de recalcar que "sembla més aviat que això excita i anima els inversors". En qualsevol cas, matisa, "no es tracta d'això, és evident que si hem emprès un procés d'emancipació nacional no és perquè s'incrementin les inversions, encara que per descomptat intentarem que creixin".

El segon polític millor valorat d'Espanya

Sobre el fet que l'última enquesta del CIS el situï a ell com el segon polític més ben valorat de tot Espanya, Bosch ho atribueix al fet que "els ciutadans volen que els polítics parlin clar, i ERC ho fa i sempre ho ha fet, no enganyem ningú". "Sempre hem dit que volem un Estat propi per a Catalunya i més justícia social, –afegeix– però no anem contra Espanya ni contra els seus ciutadans, és més, som partidaris d'una relació de màxim respecte, amistat i col·laboració amb la nació veïna".

stats