GIBRALTAR
Política 13/08/2013

Rubalcaba alerta contra "aventures" sobre Gibraltar que portin "al ridícul"

El líder del PSOE rebutja anar "agafat de la mà de l'Argentina" contra la Gran Bretanya i crida a preocupar-se més pel moviment de capitals que pel de persones al Penyal

Efe
2 min

Villar de VildasEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez-Rubalcaba, ha demanat aquest dimarts al govern espanyol que eviti "aventures que poden portar al ridícul", com la possibilitat d'anar "agafats de la mà" amb l'Argentina en el conflicte obert amb Gibraltar, i que es preocupi més de temes com el control dels capitals que es blanquegen a la colònia britànica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa a Villar de Vildas, una petita localitat de muntanya del sud-oest d'Astúries on s'ha reunit amb ramaders, Rubalcaba ha recordat que fa una setmana ja va dir que el PSOE donaria suport al govern espanyol en tot allò relacionat amb Gibraltar, perquè es tracta d'un tema d'estat.

En to irònic, ha afegit que potser ha d'explicar al president Mariano Rajoy "per SMS" la postura del PSOE, perquè "semblava no haver sentit" que té el suport del PSOE en aquest conflicte. No obstant això, ha afirmat que cal demanar als governs espanyol i britànic que s'asseguin a negociar, "perquè sempre és millor el diàleg que les amenaces". "Les estridències ocupen pàgines i pàgines, però és un assumpte que cal resoldre a la taula de diàleg", ha assenyalat Rubalcaba, que considera que hi ha temes mediambientals que es poden dirimir en el marc de la UE partint del fet que el govern gibraltareny "ha obrat molt malament omplint la badia d'Algesires de formigó".

El líder socialista ha plantejat a l'executiu central la necessitat de ser "més cautelós" en aquesta polèmica perquè, "segons quines aventures, poden portar al ridícul", i ha advertit que dir que es va "agafat de la mà de l'Argentina" és "una ocurrència en la qual no es pot continuar". Segons la seva opinió, en l'actual conjuntura "cal ser prudent i no caure en el ridícul, perquè això és molt seriós".

Pel que fa als controls implantats pel govern espanyol per accedir a Gibraltar, Rubalcaba ha assenyalat que l'executiu hauria d'estar "més preocupat per la mobilitat dels capitals, perquè a Gibraltar arriben molts diners i, algun, de caràcter dubtós".

En la seva opinió, aquesta situació "no es pot permetre", com tampoc el fet que hi hagi avantatges fiscals en la colònia britànica "que atreuen capital del dolent de veritat", i ha plantejat que, posats a parlar de restricció de moviments, "es parli de la de capitals que pretenen blanquejar diners bruts".

stats