Política 22/11/2012

Rubalcaba es compromet amb el PSC a defensar una Espanya federal

El líder del PSOE assenyala el model d'Alemanya i els Estats Units com a solució d'encaix de Catalunya a l'estat espanyol

Sara González
2 min
Navarro i Rubalcaba, aquest dijous / PERE VIRGILI

L'Hospitalet de Llobregat“Us proposo avançar per seguir junts i construint. Avançar per un camí que ja han recorregut d'altres, com Alemanya i els Estats Units. Es diu federalisme”. Aquest és el compromís que ha assumit el secretari general del PSOE, Alfedo Pérez Rubalcaba, durant el míting central del PSC a l'Hospitalet de Llobregat. Ha estat el suport més explícit que ha protagonitzat Rubalcaba al projecte federal que abandera Pere Navarro.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PSOE ha posat en valor la tasca conjunta que els socialistes catalans i espanyols han dut a terme al llarg de més de 30 anys. “Passem un mal moment, però la nostra història ha estat feliç i de molt èxit”, ha dit Rubalcaba, que ha reconegut que aquest camí no hauria estat possible sense el vot dels socialistes catalans. “No hauríem pogut canviar Espanya sense els vostres vots”, ha admès. I, conscient que el PSOE no tornarà a governar a la Moncloa si el PSC no remunta, ha fet una crida a aconseguir un PSC “fort” a Catalunya i un PSOE “fort” a Espanya.

Rubalcaba ha carregat contra CiU i PP per “donar certificats de catalanitat i espanyolitat” i ha etzibat que es pot ser un “magnífic català sense trencar amb Espanya” i un “magnífic espanyol sense faltar a Catalunya”. El líder socialista també ha lamentat que Artur Mas intenti comparar el PSOE amb el PP i ha assegurat que els socialistes “sempre han defensat Catalunya” i que, en tot cas, és CiU qui hauria d'explicar “per què pacta amb un partit que ha insultat” els catalans.

El secretari general del PSOE ha acusat Mas de voler-se “apropiar del sentiment dels ciutadans catalans” i ha recordat que ni “Mas és Catalunya” ni “són menys catalans els que no pensen com ell”. Rubalcaba ha assegurat que ell “respecta” els qui se senten independentistes, però no els que “enganyen la gent sobre la independència”. “No és veritat que sigui el camí més curt per sortir de la crisi, és el més llarg, injust, dolorós i insolidari”, ha etzibat.

El candidat del PSC, Pere Navarro, cofoi amb la promesa de Rubalcaba, ha proclamat que PSC i PSOE “comparteixen el model federalista de relació amb Espanya” i ha assegurat que Catalunya i Espanya seguiran juntes encara que la dreta les “vulgui separar”.

stats