DRET A DECIDIR
Política 06/10/2012

Sánchez-Camacho considera que "la llavor separatista ha germinat" en el si del PSC

La presidenta del PP de Catalunya atribueix els endarreriments en el pagament dels concerts a la "incompetència" del Govern

Acn
3 min

BarcelonaLa presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha atribuït els endarreriments en el pagament dels concerts a la "incompetència del Govern". Segons ha dit, l'executiu català culpa el govern espanyol, però aquest actua de manera "lleial" i, després d'haver-se signat aquest mateix divendres el conveni, farà efectiu el pagament del primer paquet corresponent al fons de liquiditat el proper dimarts. La líder dels populars catalans considera que, darrere de les acusacions i les crítiques als pressupostos de l'Estat de Mas i els seus consellers, hi ha una "operació electoral". Mentrestant, ha afegit, l'executiu de Rajoy no entra en les acusacions ni en els insults i "ajuda" financerament Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez-Camacho ha afirmat que el Govern està "en fallida" i que, si la Generalitat fos una empresa, ja s'haurien cessat el president i els seus consellers. Segons ha dit, el que intenta Mas és aprofitar la seva situació al capdavant de l'executiu català per fer una "actuació electoral" basada a criticar i responsabilitzar el govern espanyol de la seva pròpia "ineficiència". La líder dels populars catalans ha afirmat que no es pot culpar el govern de l'Estat "del deute del tripartit i de la incompetència en la gestió de Mas".

En el marc d'aquesta "operació electoral de CiU", Sánchez-Camacho situa les darreres declaracions de consellers com ara Mascarell, Recoder o Cleries sobre els pressupostos generals de l'Estat. En l'àmbit cultural, ha dit, el conseller intenta deixar fora dels òrgans de direcció de les institucions catalanes el ministeri de Cultura, quan, segons ella, és aquest el que està fent una tasca de recerca de mecenatge per garantir els pressupostos d'aquestes institucions. Pel que fa a les infraestructures, Sánchez-Camacho ha recordat que Catalunya ha patit una retallada de l'11%, mentre que la mitjana de la resta de les comunitats autònomes és del 16%. A més, ha assegurat que s'ha fet un esforç especial en la dotació per a la N-II i els accessos ferroviaris al port de Barcelona.

I, pel que fa al cas dels impagaments als centres concertats, el de les polítiques socials, la dirigent del PP considera "inacceptable" que se'n culpi l'executiu espanyol. I ha afirmat que −tal com sabia el Govern− aquest mateix divendres es va signar el conveni entre l'ICO i la Generalitat sobre el primer paquet del fons de liquiditat, que arribarà, ha afegit, dimarts vinent.

Segons Sánchez-Camacho, és "mentida" que tots els problemes financers de la Generalitat siguin culpa del govern espanyol. A més, ha recordat que CiU ha tirat endavant dos pressupostos "austers" i "amb retallades", i que hauria d'haver fet el mateix en els comptes per al 2013. En lloc d'això, ha dit, ha actuat de manera "covarda" i ha convocat eleccions.

Catalunya, fora d'Europa

La dirigent del PP ha fet aquestes declaracions davant els mitjans en un dinar que el partit ha organitzat amb motiu de les festes del districte de les Corts. En el mateix acte, Sánchez-Camacho també ha criticat Artur Mas per "enganyar" els catalans quan diu que una Catalunya independent formaria part de la UE. Segons ha declarat, Catalunya s'hauria de posar a la cua darrere d'altres estats com Turquia, Albània i Bòsnia i Hercegovina per formar-ne part i, això −ha afegit−, sempre que els 27 es posessin d'acord per unanimitat a acceptar Catalunya.

Segons considera la dirigent popular, Mas amaga aquesta realitat i explica un "ideal" al voltant de la consecució de l'estat propi. Sánchez-Camacho ha advertit que una Catalunya independent hauria de sortir de l'euro, i això generaria més empobriment i incertesa econòmica.

Crítiques al PSC

El PSC també ha estat blanc de les crítiques de Sánchez-Camacho. La presidenta dels populars catalans considera que el manifest que van fer públic alguns dirigents dels socialistes catalans prova que "la llavor separatista ha germinat" en aquest partit. A la vegada, ha afegit, el líder del PSC, Pere Navarro, "va donant tombs explicant un model federalista que ni ells es creuen". Tot això, ha continuat, situa el PP com l'única força "que parla clar" i que diu als catalans que no vol que Catalunya se separi de la resta de l'Estat.

Futbol apolític

Amb vistes al partit entre el FC Barcelona i el Reial Madrid, que es jugarà aquest diumenge al Camp Nou i que alguns partits i col·lectius volen aprofitar perquè es tornin a sentir crits a favor de la independència i a veure estelades a les grades, Sánchez-Camacho ha demanat que no s'intenti barrejar la política amb el futbol. Segons ella, "els crits de separació" poden ofendre els aficionats que no són independentistes, tant els catalans com els de la resta de l'Estat. A més, ha lamentat que es vulguin utilitzar els esportistes del Barça en aquest sentit.

stats