CANVI DE CICLE
Política 19/02/2014

Camacho veu "una escletxa" per a la negociació si Mas presenta a Rajoy una "oferta sobre l'autogovern"

La líder del PP demana al president de la Generalitat que "escolti la societat civil" que es mostra contrària a la independència i reclama "diàleg"

Acn
3 min

BarcelonaLa líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha obert la porta a una via "possible" de negociació entre el president espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas. La popular ha assegurat durant un esmorzar que existeix "una escletxa" per establir un diàleg si Mas presenta "una segona oferta viable" basada en la "reforma del finançament, estructural i sobre l'autogovern". En aquest sentit, Sánchez-Camacho també ha reclamat al president que "escolti la societat civil" contrària a la independència i que, segons ella, li reclama "diàleg" perquè el procés sobiranista "està en crisi". "Recuperi el catalanisme del seny, de Cambó, Vives i Tarradellas", ha dit dirigint-se a Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diàleg, negociació i ofertes. És la recepta que Sánchez-Camacho ha demanat aquest dimecres aplicar al conflicte entre Catalunya i Espanya. "La situació ara és delicada, però veig una petita escletxa perquè Rajoy està disposat a dialogar sobre finançament, sobre reformes estructurals, sobre l'autogovern". Amb aquestes paraules, la presidenta del PP ha obert una finestra a una solució "dialogada" que no contempli "el trencament d'Espanya" però que estableixi canvis en l'estatus de Catalunya.

En aquest sentit, Sánchez-Camacho ha negat que ara "la pilota estigui sobre la teulada del govern d'Espanya". "Catalunya ha presentat una oferta inviable i impossible. Per què no va Mas a la Moncloa amb una proposta de finançament i reformes d'autogovern? Que Mas presenti ara una oferta amb el que vol millorar en el marc de l'autogovern", ha reclamat, i ha afegit una petició perquè el president català sigui "més flexible" en els seus plantejaments polítics.

Aquesta visió de la negociació possible entre Mas i Rajoy arriba enmig del debat sobre les manifestacions dels empresaris rebutjant implicar-se en el procés català. Aquest episodi és, per Alícia Sánchez-Camacho, una oportunitat perquè el president de la Generalitat canviï de rumb. "Li demano que escolti la societat catalana, els empresaris, els intel·lectuals, les associacions, que s'estan posicionant contra la independència", ha reclamat la popular.

I és que la líder del PP creu que, després de les manifestacions públiques de les patronals, a Catalunya "s'estan començant a obrir espais de llibertat". "No només són els empresaris els que parlen. És la societat civil, que no vol estar sotmesa a la política clientelar i subvencionada del Govern", ha considerat, i ha demanat que "ben aviat" tota aquesta gent surti a la llum.

Aquesta situació està posant el sobiranisme en un estat de preocupació, segons Alícia Sánchez-Camacho. I és que la popular creu que "el separatisme està entrant en crisi" i Artur Mas "està ara més sol que fa uns mesos". Tant és així, que fins i tot planteja que pot acabar afectant CiU com a formació política de forma imminent.

CDC sense Unió i la "regeneració del centredreta català"

En aquest sentit, Alícia Sánchez-Camacho ha vaticinat que si hi ha eleccions amb caràcter plebiscitari, CDC i Unió podrien no concórrer-hi conjuntament. "Si això passa, algú pot garantir quins serien els resultats? I si el centredreta català es regenera? I si CDC i ERC no sumen una majoria independentista? Hi poden haver majories dels uns però també dels altres", ha dit la presidenta dels populars, que ha demanat als sobiranistes "que no donin per suposada la majoria perquè caldria veure què diria la societat catalana".

"No hi haurà crisi de govern a Espanya"

Durant el col·loqui de l'esmorzar informatiu en el qual ha participat, Alícia Sánchez-Camacho ha estat preguntada sobre la possibilitat que el govern espanyol pateixi una crisi i canviï alguns dels seus ministres properament. "No crec que hi hagi crisi de govern", ha sentenciat. I és que la popular considera que Rajoy "confia molt" en els seus ministres i està "molt satisfet" de les reformes que han impulsat des de l'executiu espanyol. "Com diu Rajoy, la legislatura és de quatre anys, ara hem fet els exàmens parcials i encara ens queden els finals", ha conclòs.

Rovira (ERC), entre el públic

La intervenció d'Alícia Sánchez-Camacho ha comptat entre els assistents amb una cara poc habitual als actes protagonitzats per líders del PPC. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha acudit a l'esmorzar i ha estat l'única representant d'altres grups parlamentaris. La republicana ha hagut d'escoltar els retrets de Sánchez-Camacho, que fins i tot s'ha disculpat en un moment de la conferència, i seure a la taula entre diputats i dirigents del PP i la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna.

stats