DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 16/09/2014

Sánchez-Camacho, a Mas: "Si vostè posa les urnes el 9-N, estarà fora de la democràcia"

El president de la Generalitat acusa el PP d'incomplir la llei a través de desoir fins a dotze sentències del "sagrat" Tribunal Constitucionall

Oriol March
3 min
Alicia Sánchez-Camacho / PERE VIRGILI

BarcelonaLa líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha avisat el president de la Generalitat, Artur Mas, que si posa les urnes el 9-N se situarà "fora de la democràcia". "Vostè sap perfectament que no es pot fer aquesta consulta, que a més té naturalesa jurídica de referèndum", ha indicat Sánchez-Camacho, que troba que Mas ja ha anat "massa lluny" i ha apuntat que està en mans d'ERC i de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). De fet, Camacho ha donat per fet que els manifestants de la V demanaran la dimissió de Mas en cas que no posi les urnes el 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Vostè sap que fins a l'últim dia estarà enganyant la societat catalana, i això els catalans no s'ho mereixen", ha apuntat la presidenta del PP a Catalunya, que ha aprofitat les diferències entre consellers sobre el paper del Tribunal Constitucional (TC) com a àrbitre del procés per burxar Mas. No ha estat l'única qüestió interna que Sánchez-Camacho ha fet servir per atacar Mas, ja que també s'ha recolzat en el cas Pujol per carregar contra el president.

Sánchez-Camacho ha criticat la corrupció existent al seu partit. "Em repugna", ha indicat la líder popular, que considera la corrupció com una "xacra" per a la democràcia. La presidenta dels populars catalans ha considerat que els casos Bárcenas, Gürtel i Matas ja tenen els seus responsables a la presó. S'ha mostrat convençuda que Mas preferirà dissoldre el Parlament abans que enfrontar-se a una comissió d'investigació sobre el cas Pujol.

"Vostè ha estat nomenat per un evasor fiscal. Ítaca és més aviat un paradís fiscal, per a vostès", ha indicat la presidenta del PP a Catalunya, que ha acusat Jordi Pujol d'establir una "dictadura tova" al llarg del seus 23 anys de mandat. En una intervenció en què ha combinat el català i el castellà, Sánchez-Camacho (sòcia preferent de CiU fins que es van aprovar els pressupostos per al 2013) ha fet servir aquesta segona llengua per referir-se al procés sobiranista.

"El govern espanyol treballa mentre vostès es dediquen a la independència", ha assenyalat la presidenta dels populars a Catalunya, que ha volgut situar com a contradicció el fet que el Govern hagi presentat 35 recursos al TC després que l'hagi titllat de "desprestigiat" en nombroses ocasions.

Mas: "Els fa por la resposta"

En el seu torn de resposta, Mas ha fet servir l'argument de la legalitat per contraatacar el discurs de Sánhez-Camacho. "Vostès són els primers que no donen importància al compliment de la llei", ha indicat el president, que li ha demanat que revisi els incompliments de les sentències del "sagrat" TC per part del govern que lidera Mariano Rajoy. "Les sentències del TC deuen ser sagrades, oi? Per què es passen pel clatell la llei? Per què els importa molt poc la llei quan no els convé aplicar-la?", s'ha preguntat el líder de CiU, que ha insistit en l'existència d'una operació per "estrangular" les autonomies "en general" i Catalunya "en particular". "He sentit càrrecs del PP que brinden amb cava quan hi ha autonomies que perden la seva capacitat financera", ha apuntat el president.

Pel que fa al procés sobiranista, Mas ha apuntat que el PP "ja no fa por" als catalans perquè "han desconnectat" de l'Estat. "Tot el que estem fent ara està legitimat des del 2012. És exactament així. Això és el que complirem. Per això el que farem és que es conegui la resposta a la pregunta que hem formulat. Quina por tenen vostès en conèixer aquesta resposta? La resposta la tindran, no la podran aturar", ha indicat el president. "La independència de Catalunya no és l'infern", ha afegit.

"Vostè diu que els catalans no volen la independència. Com ho sap? Té una bola de vidre? Té una capacitat intel·lectual molt gran? Si les nacions tenen dret a decidir el seu futur, Catalunya també", ha assenyalat.

stats