Política 21/07/2015

El PP "estudia" presentar una moció de censura contra Mas per evitar que el 27-S hi pugui haver eleccions

L'estratègia forçaria un canvi en la data i s'hauria de buscar un nou dia més endavant

Acn
2 min
El govern espanyol va delegar en Alícia Sánchez-Camacho el balanç de la reunió.

BarcelonaEl PP estudia presentar una moció de censura contra el president de la Generalitat, Artur Mas, amb l'objectiu d'impedir la convocatòria del 27-S i retardar, així, els comicis, de manera que dinamitaria l'estratègia d'associar aquest dia de setembre a les eleccions "plebiscitàries". Es tracta d'una maniobra parlamentària que necessitaria la complicitat d'un segon grup parlamentari, cosa que sembla que podria frenar els plans dels populars. Tot i això, la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha admès, des dels passadissos del Parlament, que el seu partit està "analitzant-ho i estudiant-ho". Fonts de la formació, a més, asseguren que la proposta volta aquest dimarts pels despatxos populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment és només una possibilitat. Però Alícia Sánchez-Camacho ha admès, després de publicar-se a Elsingular.cat, que és sobre la taula. Els populars, doncs, estudien aprofitar el reglament del Parlament per impedir que el 27 de setembre hi hagi eleccions a la cambra catalana, i intentar deslligar així el calendari dissenyat pels independentistes i retardar-ne els comicis.

Si es presentés a finals de juliol o els primers dies d'agost la moció de censura, el Parlament no es podria dissoldre el dia 3 del proper mes, com està previst. I és que l'Estatut de Catalunya diu que la cambra ha de seguir en actiu si hi ha en tràmit una moció de censura. Fet aquest pas, els temps reglamentaris del debat i votació de la moció, i el posterior calendari per dissoldre el Parlament i convocar les eleccions farien inviable que el 27-S fos el dia dels comicis. La proximitat de les eleccions al Congrés dels Diputats i el Senat espanyols limitaria, a més, les dates disponibles, tot i que fonts del Parlament asseguren que només es traslladarien els tràmits una o dues setmanes.

Amb tot, des del mateix PP asseguren que no és fàcil. El mateix reglament del Parlament diu que per presentar una moció de censura calen un mínim d'una cinquena part dels diputats o dos grups parlamentaris, i ha d'incloure un candidat a la presidència de la Generalitat. El debat de la moció s'hauria de convocar al cap de cinc dies, i durant aquest debat el candidat alternatiu hauria de presentar el seu programa de govern. Això, doncs, requereix que almenys un partit més acordi aquesta estratègia amb el PP, consensuï un candidat i pacti un programa, i tot amb l'únic objectiu de retardar les eleccions i acabar amb el símbol del 27-S com a data. A PSC i C's –els dos partits que podrien sondejar els populars– asseguren que no en saben res, de l'estratègia, i que cap d'ells té la intenció de participar-hi. Almenys de moment.

"Per generositat i responsabilitat"

Tot i negar-se inicialment a parlar amb la premsa sobre aquesta qüestió, la líder del PP ha acabat responent a les escales del Parlament, quan marxava de l'edifici mentre a l'hemicicle seguien les interpel·lacions del ple. Segons ella, s'està "estudiant qualsevol instrument [... ] per donar estabilitat política a Catalunya i no fer unes eleccions per trencar Espanya i Catalunya". Però la popular va més enllà, i ha estat capaç de dir que ho fa per "responsabilitat i generositat". "Busquem qualsevol alternativa política i parlamentària per evitar que Mas ens porti al desastre i convoqui unes eleccions per trencar Espanya", ha afegit, tot considerant entre aquests "instruments" també la "moció de censura".

stats