Política 10/05/2018

Alonso-Cuevillas es mostra "absolutament optimista" que Alemanya no acceptarà el delicte de rebel·lió per a Puigdemont

L'advocat del president augura que "abans de l'estiu" es podria resoldre l'euroordre

Ara
2 min
Alonso-Cuevillas es mostra "absolutament optimista" que Alemanya no acceptarà el delicte de rebel·lió per a Puigdemont

BarcelonaL'advocat de Carles Puigdemont Jaume Alonso-Cuevillas s'ha mostrat "absolutament optimista" sobre el fet que la justícia alemanya no accepti el delicte de rebel·lió i "moderadament optimista" perquè tampoc ho faci amb el de malversació. "A mesura que han anat avançant els dies, he sigut cada vegada més optimista, però no vull oblidar mai que a l'altra banda l'adversari és molt poderós" i que "no es pot menystenir", ha assenyalat l'advocat en declaracions a RAC1.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre la resolució de la justícia alemanya respecte de l'euroordre, Alonso-Cuevillas ha pronosticat que hi haurà una decisió "abans de l'estiu", concretament entre finals de maig i mitjans de juny, i que la justícia alemanya es pronunciarà sobre els dos delictes alhora. No obstant això, ha deixat clar que és una "estimació personal", ja que per ara la defensa de Puigdemont no disposa de cap dada oficial i que "la justícia no para d'enviar papers" als requeriments d'Alemanya. Quan s'hagi conclòs aquest procés, ha explicat, la defensa podrà fer les seves aportacions i aleshores tindran un calendari més clar. Alonso-Cuevillas ha qualificat aquest procés de "disbarat" i, sobre la possibilitat que Llarena rebaixi l'acusació de rebel·lió a conspiració per rebel·lió, ha afegit que un cop dictat el processament serà el fiscal qui faci les seves acusacions. "No es pot apartar dels subjectes ni dels fets, però sí que pot qualificar els fets de manera diferent", ha remarcat.

D'altra banda, l'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, ha assegurat avui que la decisió del jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena d'obrir la porta a rebaixar a conspiració per a la rebel·lió o sedició "demostra que la solidesa dels arguments és nul·la". L'advocat penalista ho ha atribuït a "finalitats molt estratègiques o d'oportunitat" perquè és "inusual" un canvi de qualificació jurídica. "No ho sabem segur; [...] no és que estiguin regalant o rebaixant res, sinó que adapten la tesi o el discurs per a una determinada finalitat, per exemple justificar una posició injustificable com la rebel·lió o generar un context jurídic que facilita la cooperació internacional", ha assegurat en declaracions a 'Els Matins' de TV3.

"Té certa importància, és la confirmació de la sospita que ells fan servir les qualificacions jurídiques de forma estratègica i no estrictament en termes de legalitat; [...] una forma de sortir per la tangent", ha afegit als micròfons de Catalunya Ràdio. Ara bé, també ha posat en dubte que es modifiquin les "qualificacions severes" contra els dirigents polítics processats. "Per més que les maquillin, les mantindran", ha resolt. Van den Eynde ha afegit a més que la suspensió de funcions per als empresonats que són diputats arribarà quan la resolució de processament sigui "ferma". Calcula que un cop s'esgotin els terminis i els recursos, en una via ràpida, podria passar al voltant del 23 o 24 de maig. És per això que ha resolt que si entressin a un futur govern dirigents que són ara a presó com Oriol Junqueras o Jordi Turull, "duraran tres o quatre dies" al càrrec. La hipòtesi però "ha sorprès" a l'advocat del president d'ERC i de Romeva: "No em sembla que sigui possible", ha afegit als micròfons de Catalunya Ràdio.

stats