PARTITS POLÍTICS
Política 08/11/2020

Álvarez de Toledo troba en el PP català el seu nou espai al partit

Se centra en ser diputada per Barcelona després de la destitució

Mireia Esteve
3 min
La diputada i exportaveu del PP al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo en una imatge recent a Barcelona.

Barcelona“Em quedo per saldar un deute moral amb els espanyols de Catalunya”. El 30 d’agost Cayetana Álvarez de Toledo esvaïa tots els dubtes sobre si continuaria com a diputada al Congrés després que el president del PP, Pablo Casado, la destituís com a portaveu del grup. Quedava fora de la cúpula del partit conservador i la seva confiança amb Casado, més que tocada. En aquell moment, qui li va mantenir les portes obertes va ser el president dels populars catalans, Alejandro Fernández. I no és d’estranyar. Álvarez de Toledo havia entrat al Congrés com a diputada per Barcelona i l’afinitat amb Fernández continuava més o menys intacta. Aquella finestra oberta l’ha aprofitat ara la diputada popular per trobar el seu nou rol al partit i centrar-se en el seu paper com a diputada per Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“És una veu imprescindible, lliure i culta que representa molt bé l’esperit de l’Espanya dels lliures i iguals. Tant de bo puguem seguir comptant amb aquesta veu, especialment a Catalunya. Aquest és el meu desig”, va expressar el mateix Alejandro Fernández el dia que Álvarez de Toledo anunciava que Casado l’havia desbancat com a portaveu al Congrés. Gairebé tres mesos després, el líder dels populars catalans continua decidit a comptar amb la implicació de l’exportaveu. “Continuarà exercint el seu rol com a diputada per Barcelona”, afirma un membre de la direcció. “Ella vol implicar-se”, assegura una altra veu de la cúpula popular catalana. De fet, segons expliquen fonts dels conservadors, la mateixa Álvarez de Toledo es va posar a disposició del partit a Catalunya un cop destituïda. I això s’ha plasmat en fets. En l’últim mes l’exportaveu ha protagonitzat dues rodes de premsa a Catalunya -una de les quals a distància per la pandèmia- i també ha participat en els últims comitès executius de la formació -tot i que des de la direcció asseguren que ha intentat ser-hi sempre que ha pogut-. “Serà a Barcelona moltes vegades”, apunten des del seu entorn, malgrat admetre que molt probablement no sempre podrà fer-ho de manera presencial.

Si finalment la coalició amb Ciutadans no acaba fructificant i el PP concorre en solitari a les eleccions del 14-F, Álvarez de Toledo també tindrà un rol en la campanya dels populars. Ara bé, “no serà l’estrella”, apunten fonts de l’executiva, perquè el “protagonista” ha de ser Alejandro Fernández, recorden. “Tindré el rol que el president m’assigni. M’agradaria ajudar a treure el millor resultat possible”, deia la mateixa Álvarez de Toledo en roda de premsa la setmana passada. “Treballarem junts com en aquesta roda de premsa”, li responia Fernández.

L’actual diputada no s’havia acabat de desvincular mai dels òrgans directius del partit a Catalunya, però el cert és que durant els mesos que va ser portaveu al Congrés, tot i haver-se situat en el pinyol de la direcció després del 28-A, se n’havia anat distanciant. Fonts de la cúpula catalana ho atribueixen al fet que la seva tasca de portaveu li absorbia tot el temps i emmarquen en la més absoluta normalitat que ara que ja no ho és torni a intensificar la seva vinculació amb el PP català.

Casado, el principal beneficiat

La proposta que Álvarez de Toledo encapçalés la llista dels populars per Barcelona el 28-A va venir de la direcció catalana, però va anar en consonància amb la intenció de Casado de recuperar a les llistes la periodista i historiadora, que havia abandonat el partit en l’etapa de Mariano Rajoy perquè discrepava amb la gestió del conflicte català. L’aposta personal de Casado se li ha acabat girant en contra i la relació entre tots dos ha acabat deteriorada. Ara bé, que la diputada s’adapti al seu nou rol al PP té un clar interessat: Pablo Casado.

El líder conservador ha aconseguit que la diputada passi a un segon pla dins el partit, però sense que l’acabi abandonant i faci més gran la crisi que va generar la seva destitució. Aprofitant la bona sintonia amb Alejandro Fernández, Álvarez de Toledo ha acceptat que el PP català sigui el seu espai al partit, on pot enviar els seus missatges -sense renunciar al seu canal de YouTube, on difon els seus posicionaments polítics, també els discrepants amb la direcció estatal-. Ara bé, res fa preveure que se li acabi donant més protagonisme que el que requereix estrictament la seva tasca com a diputada al Congrés. Caldrà veure si aquest nou rol la satisfà o si se li acaba quedant petit.

stats