Política 04/11/2013

L'extresorer del PP Álvaro Lapuerta addueix raons mèdiques i "problemes de memòria" per no declarar pel cas Bárcenas

El jutge Ruz l'havia citat per la seva implicació en la presumpta comptabilitat B del PP

Agències
3 min
L'extresorer del PP, Álvaro Lapuerta, arriba a l'Audiència Nacional aquest dilluns / EFE

MadridL'extresorer del PP Álvaro Lapuerta, de 86 anys, s'ha acollit aquest dilluns al dret a no declarar com a imputat davant el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz pel cas Bárcenas, a qui va precedir com a responsable dels comptes del PP. Lapuerta, que només ha estat davant del jutge un quart d'hora, ha adduït raons mèdiques i ha assegurat que té "problemes de memòria". El jutge volia aclarir si la signatura que apareix als documents de la suposada comptabilitat B de Bárcenas és la seva, és a dir, si havia donat el vistiplau als sobresous a la cúpula del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lapuerta s'ha ofert a declarar quan la seva salut millori, i Ruz li ha recordat que possiblement ho haurà de fer ja en fase de judici.

Lapuerta ha arribat a l'Audiència Nacional acompanyat pel seu advocat per declarar davant el jutge Pablo Ruz sobre la suposada comptabilitat B en el partit, malgrat l'informe mèdic que va determinar que no reuneix les condicions òptimes per prestar una "declaració judicial complexa".

Ajudat amb un bastó i assistit per un home que li agafava el braç, Lapuerta ha arribat en cotxe al tribunal a les 09.45 hores al costat del seu lletrat, Cristóbal Martell, un quart d'hora abans de la seva citació com a imputat en la peça de Gürtel que investiga la presumpta caixa B al PP.

L'extresorer va patir l'abril passat una caiguda que el va deixar en coma i que li va comportar seqüeles que, segons els pèrits, desaconsellen la seva declaració. Tanmateix, el jutge considera que ha de "donar-li la possibilitat d'oferir les explicacions que en l'exercici del seu dret de defensa consideri oportunes", en referència a les acusacions que va fer sobre ell el també extresorer Luis Bárcenas.

Lapuerta, imputat en el cas Bárcenas, ja va comparèixer el 7 de febrer davant la Fiscalia Anticorrupció i el 22 de març davant el jutge Ruz per la seva imputació per la suposada comptabilitat B del PP.

En les dues ocasions va afirmar que mai havia vist els papers manuscrits atribuïts a Bárcenas, en què presumptament es reflecteix la caixa B del partit, i va negar que existís una comptabilitat B al PP.

Al febrer, Lapuerta va assegurar al fiscal que quan va ser tresorer del PP, càrrec que va exercir del 1993 al 2008 −període en el qual Bárcenas era gerent de la formació−, els comptes es van fer d'acord amb la llei i que en el partit no hi va haver cap comptabilitat paral·lela.

Va explicar que no havia vist els papers manuscrits atribuïts a Bárcenas i publicats pel diari 'El País' que reflectien donacions d'empresaris i lliuraments de diners a alts càrrecs del partit, i no va reconèixer els pagaments que s'hi mostren.

En la segona ocasió es va ratificar davant el jutge i va afirmar que no tenia res més per afegir.

Durant la segona compareixença, membres de la policia científica van fer una prova d'escriptura a l'extresorer, de 85 anys, i després el jutge va requerir documents oficials amb la seva signatura per contrastar la lletra amb la que apareix als marges dels papers de Bárcenas a mode de vistiplau. Bárcenas, al seu torn, va afirmar davant del jutge que aquests vistiplaus són seus i de Lapuerta

En aquest sentit, Bárcenas va recalcar que les rúbriques de Lapuerta deixen d'aparèixer als papers a partir del juny del 2008, quan va passar a substituir Lapuerta a la tresoreria. Tanmateix, un informe pericial recent afirma que no es pot concloure que es tracti de la lletra de Lapuerta, perquè són un simple gargot en forma de lletra ve baixa.

Bárcenas va afirmar, a més, que Lapuerta coneixia els donatius en metàl·lic que feien al partit els empresaris que apareixen als papers i que, de fet, cada vegada que hi havia un donatiu el rebia "directament" Lapuerta en presència de Bárcenas.

Després, va afegir, "Álvaro Lapuerta pujava a veure el president o el secretari general i li deia: 'Escolta, ha vingut a veure'ns tal i ens ha lliurat aquest quantitat'", segons recull la transcripció literal de la seva declaració judicial.

Alguns d'aquests empresaris que, segons Bárcenas, van acudir a la seu del PP a lliurar diners en metàl·lic a Lapuerta, són Juan Miguel Villar Mir (OHL), Luis del Rivero (Sacyr Vallehermoso), Alfonso García Pozuelo (Constructora Hispànica) i José Mayor Oreja (FCC), encara que ells no van reconèixer al jutge que les anotacions que figuren amb els seus noms als papers siguin verídiques.

stats