Política 08/11/2011

Amadeu Altafaj: "Espanya també ha acceptat aquestes regles" que multen els països

Sobre la possible multa a Espanya per tenir massa atur, el portaveu de la Comissió Europea ha explicat "també ens hem de fixar en indicadors econòmics com la manca de reformes, la creació de bombolles o altres desequilibris"

Ara
2 min
El comissari d'Afers Econòmics de la CE, Amadeu Altafaj

BarcelonaEl portaveu de la Comissió Europea, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, que "les normes que multen els països de la unió" que es desvien del comportament econòmic establert "les ha aprovat el Parlament europeu" i "Espanya també". Amb aquesta afirmació, el portaveu català ha intentat presentar la possible multa de 1.000 milions d'euros a Espanya com una cosa no aliena i que ve de fora.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu, ha explicat que "entraran en vigor a mitjans de desembre i que, per tant, ara no hi ha cap procediment obert cap a l'Estat Espanyol". Tot i això, no ha pogut dir res més que això davant el supòsit que quan entrin en vigor Espanya no compleixi els barems mínims per evitar aquesta multa que arribaria a representar el 0,1 del PIB espanyol. Tampoc s'ha postulat davant de la possibilitat que davant d'aquesta possible sanció europea, Espanya hagi d'emprendre una reforma laboral per evitar-la.

Sobre aquest tema, Altafaj ha recordat que Espanya i els altres països van posar-se d'acord per multar els membres "que no compleixin determinats requisits en matèria econòmica". "Si un país de la Unió presenta aquests problemes afecta tots els països socis de la Unió", per aquest motius el portaveu ha argumentat que aquest tipus de sancions tenen una justificació. Des del seu punt de vista, és comprensible que s'imposin aquestes multes, ja que "no només ens podem fixar en el PIB o en el dèficit", ja que també hi ha coses com "la manca de reformes a nivell econòmic, desequilibris molt grans entre països o la creació de bombolles" que ens pot afectar molt els uns als altres dins la Unió.

La situació italiana

Atafaj no s'ha atrevit a parlar de contagi grec a Itàlia ni tampoc d'acusar Berlusconi de ser un dels problemes per generar confiança en els mercats, encara que les borses pugessin en fer-se públics els rumors que el primer ministre italià estava pensant en dimitir. Tot i això, sí que ha parlat de "manca de reformes serioses a nivell econòmic en l'estat italià que el poden portar fins i tot a una situació de recessió".

"A hores d'ara", ha indicat Atafaj, "tots esperem que Itàlia no serà rescatada" perquè "està en el bon camí per no ser-ho". Ara per ara, "pot assolir l'equilibri pressupostari el 2013, però té el taló d'Aquiles de la manca de reformes".

stats