Política
Política 16/12/2011

Iker Urbina, diputat d'Amaiur: “Tenim la convicció absoluta, amb el reglament a la mà, que ens pertoca grup propi”

Jon Iñarritu subratlla que l'informe no porta "ni el segell del Congrés" i apunta que l'han escrit "molt ràpid" i en funció "d'un decisió política". Argumenten que la interpretació del 15% no s'ha de fer sobre totes les circumscripcions, sinó amb la “mitjana” de totes. No confien amb el recurs que presenten avui

Ara
2 min

BarcelonaEl diputat d'Amaiur a Madrid, Iker Urbina, assegura que la formació abertzale hauria de tenir grup parlamentari propi al Congrés: : “Tenim la convicció absoluta, amb el reglament a la mà, que ens pertoca”, ha dit Urbina, que ha lamentat que la decisió és “estrictament” política. El diputat abertzale ha argumentat que la interpretació del 15% no s'ha de fer sobre totes les circumscripcions, sinó amb la “mitjana” de totes, i ha instat a fer una interpretació “àmplia” i “no restrictiva” del reglament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio, Urbina ha explicat que ni la societat basca “ni part de l'espanyola” entén una decisió “com aquesta”, i ha subratllat que la Mesa ha actuat de manera “molt diferent” amb UpyD respecte Amaiur, “quan els casos són exactament idèntics”. En aquest sentit ha parlat de “doble tractament” que “respon a un impuls polític”.

Urbina lamenta que es retorni a una dinàmica “d'il·legalització política” que creien “passada”, i assegura que la societat basca demana superar vells escenaris en el conflicte polític.

El representant d'Amaiur ha assegurat que la formació presentarà un recurs abans de les 20.00 hores d'aquest divendres amb l'esperança que la mesa “reconsideri la seva posició”. No obstant, ha reconegut que són conscients que hi ha altres motius “de fons” que no atendran raonaments “fora” del què és estrictament polític.

Aniran al TC

En una entrevista a El Món a Rac1, el diputat Jon Iñarritu ha assegurat que esgotaran "les vies parlamentàries" i que portaran la decisió de la Mesa al Tribunal Constitucional. Tot i això, està segur que com la decisió "ha estat política" els tribunals faran la "interpretació més estranya" possible per donar la raó al PP.

Iñarritu també critica "la validesa de l'informe" que els han presentat per desacreditar-los com a grup propi al Congrés. Segons aquest diputat d'Amaiur, al serveis jurídics del Parlament espanyol els asseguren que no en saben res i afirma que el document que els han ensenyat no porta "ni el segell ni data" de la institució.

UPyD ja els vol il·legalitzar

El grup de Rosa Díez ja ha presentat una proposta al Congrés que demana que il·legalitzin Amaiur. Des del punt de vista del diputat, això és fruit d'un "desig de protagonisme" i ho considera una "visceralitat" i una llàstima "en aquest temps il·lusionant".

Carta al rei

Sobre el procés de pau a Euskadi, el diputat independentista basc, assgura que a la carta que li van deixar al rei, en la ronda de visites, després de 18 anys sense cap contacte institucional entre la corona i l'independentisme, li demanaven que s'impliqués en la consecució de la pau.

stats