Publicitat
Publicitat

CONGRÉS DELS DIPUTATS

Amaiur es reunirà amb els diferents partits del Congrés per aconseguir un grup propi

La formació d'esquerra abertzale veu "escandalós" que el PP no els permeti tenir veu en solitari a la cambra baixa, on defensaran "el reconeixement d'Euskal Herria com a nació i el dret a decidir"

Els diputats i senadors electes d'Amaiur han subratllat avui que tots els seus esforços "polítics, jurídics i de tot tipus" estan encaminats a aconseguir un grup propi al Congrés amb els seus set representants, i han qualificat d'"escandalós" que el PP pretengui evitar-ho . Els set diputats i dos dels tres senadors, en no poder anar el tercer per motius familiars, han comparegut en roda de premsa a Pamplona, el dia abans d'acudir al Congrés per recollir les seves actes, per explicar la seva activitat a Madrid, on, segons han subratllat, van a defensar "el reconeixement d'Euskal Herria com a nació i el dret a decidir".

No han volgut però avançar la seva postura en el cas que la Mesa del Congrés, amb majoria del PP, decideixi finalment dimarts que no permetre'ls aquest grup propi, malgrat existir precedents que els avalen, i s'han limitat a comentar que, al costat dels contactes ja iniciats, tenen previst reunir-se a Madrid amb els diferents grups del Congrés "per possibilitar" que la seva opció es materialitzi. "Les novetats les analitzarem i en funció d'això prendrem els acords que siguin necessaris", ha comentat el diputat per Navarra, Sabino Cuadra, que ha intervingut en castellà mentre Maite Aristegi ho feia en euskera.

En la seva anàlisi, Quadra ha criticat que el PP, amb la seva majoria absoluta, està actuant "per desgràcia" d'una manera que a Amaiur no el satisfà "de cap manera", en vetar la coalició abertzale a la ronda de contactes polítics i intentar prendre mesures per impedir-los tenir grup propi. "És molt greu que en un context en què la societat basca camina, i exigeix compromisos, per avançar en un procés de consolidació de la via de pau i democràcia que s'ha obert al nostre poble, per part del PP s'estigui oferint receptes que són completament caduques ", ha afirmat. Amaiur ha qualificat a més de "molt preocupant" que el PP pretengui "mantenir la mateixa dinàmica que ha vingut seguint en aquests últims anys, una postura de negació, donant l'esquena al que és el sentir majoritari" del poble basc.

No obstant això, el diputat navarrès ha assegurat que "malgrat totes aquestes traves" Amaiur "serà completament fidel als seus compromisos" i "no fallarà" ni els seus 333.000 votants ni a la ciutadania basca en general. Per això, ha anunciat que van a traslladar a Madrid "un missatge clar" perquè des del Govern i des de l'Estat es presti "molta atenció" a les reivindicacions dels bascos. "Que deixin de banda aquesta actitud obstruccionista i que respectin la paraula i la decisió de la ciutadania basca", ha asseverat.

"Que actuïn amb responsabilitat per aprofitar les oportunitats que ens està brindant avui en dia l'escenari obert al nostre país", ha afegit Sabino Cuadra, per qui "és evident" que està "en marxa" un "procés resolutiu" l'impuls dels qual aspiren a liderar en virtut dels seus "magnífics" resultats electorals. Des d'aquest convenciment, ha avançat que Amaiur traslladarà, tant al Palau de la Zarzuela com a la Moncloa, al Congrés i al Senat, que l'actual és "una oportunitat immillorable per superar el conflicte polític que pateix aquest poble". "I que hem d'aprofitar aquesta oportunitat", ha afegit.

I per això, ha detallat, van a defensar "tots els drets polítics, econòmics i socials" de la ciutadania basca i que "les bases fonamentals per a la superació del conflicte polític de caràcter històric que ha viscut el poble basc no són altres sinó el reconeixement d'Euskal Herria com a nació i el dret a decidir que li correspon de manera legítima i democràtica".

Sobre la situació dels presos d'ETA, Sabino Cuadra ha subratllat "la gravíssima vulneració de drets humans que s'estan produint a les presons". Per això, tal com ho van fer durant la campanya, Amaiur "fa seves" les reivindicacions relacionades amb l'acostament dels reclusos a presons basques o l'alliberament dels presos malalts i dels que hagin complert les tres quartes parts de la condemna, entre d'altres.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT