Amnistia Internacional veu "preocupant" l'increment de ferits en les protestes a Catalunya

La directora de l'oficina europea diu que la policia "hauria de reduir les tensions"

El balanç de les protestes des de dilluns 14 d'octubre per la sentència del Procés s'ha saldat amb gairebé 600 ferits. Una xifra amb què s'ha fixat Amnistia Internacional (AI), que veu "preocupant" l'increment de persones ferides per les protestes a Catalunya. La directora de l'oficina europea de l'organització defensora dels drets humans, Marie Struthers, ha al·legat que "hauria de ser responsabilitat de la policia reduir les tensions el màxim possible".

"No és acceptable" l'ús excessiu de la força per part de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra, ha considerat Struthers, que ha interpretat que amb una reducció de la tensió de Catalunya per part de les forces de seguretat hi haurà "més possibilitats que la violència es redueixi". 

Per bé que la directora de l'oficina europea d'AI és conscient dels "reptes que tenen les forces de seguretat", els exigeix que "respecten al màxim" el dret a protesta pacífica i evitin respostes "desproporcionades". D'acord amb això, Struthers es mostra també preocupada per l'ús "indiscriminat i indirecte" de les bales de goma i escuma per part dels cossos policials. 

De fet, fins a quatre persones han perdut l'ull durant els aldarulls d'aquesta última setmana a causa de l'impacte d'aquests projectils. Uns artefactes que, tanmateix, segons Struthers, es poden fer servir "per aturar individus que estan fent actes violents", sempre que es puguin dirigir "exclusivament" a ells. "Aquests tipus de bales no s'haurien d'utilitzar contra manifestants pacífics", ha matisat la responsable, per, ha dit, "l'alt risc de generar lesions". 

Abús i censura

Sobre el tancament de la web de Tsunami Democràtic, que està sent investigat per l'Audiència Nacional per un delicte de terrorisme, Struthers ha assegurat que no té constància d'aquests fets però que, si fossin certs, estaria preocupada per "qualsevol censura d'una web" que no inciti a la violència. 

Al mateix temps, el responsable de polítiques de l'Associació Europea de Drets Digitals (EDRI), Diego Naranjo, veu la situació com un possible cas "d'abús" de la legislació antiterrorista. "Sembla que ha sigut un bloqueig que es podria considerar abusiu", ha matisat. "El dany de difamació ja està fet", ha sentenciat Naranjo.