Publicitat
Publicitat

ELECCIONS ANDALUSES

Comença la campanya de les andaluses amb la incògnita de si el PP assolirà la majoria absoluta

Els populars prometen un "canvi tranquil" per assolir per primer cop la presidència autonòmica mentre que el PSOE confia a imposar el "camí segur" que proposa

El 25 de març uns 6.404.000 andalusos decidiran si opten pel "canvi tranquil" que ofereix el PP o prefereixen el "camí segur" que promet el PSOE. Aquesta mitjanit de dijous comença el compte enrere de quinze dies de vertigen als quals ja els sobra temperatura política per la confrontació, la crisi i els casos de corrupció. Les maquinàries electorals autonòmiques i estatals estan greixades per la campanya de les novenes eleccions andaluses, les més imprevisibles i disputades, encara que amb el PP com a clar favorit.

El gran dubte, segons les enquestes, és si el candidat popular Javier Arenas, que es presenta per Almeria, aconseguirà la majoria absoluta, fet que acabaria amb 30 anys d'hegemonia del PSOE a Andalusia. Si, contra aquests pronòstics, el PSOE aconsegueix conservar el govern autonòmic, Andalusia es convertirà en el punt de partida de la "reconquesta" socialista del poder a Espanya i fins i tot a Europa, segons l'opinió del seu candidat, José Antonio Griñán.

Griñán, que va accedir a la presidència de la Junta el 2009 per la marxa de Manuel Chaves al govern de Zapatero, es presenta per primera vegada com a candidat, encara que com a secretari general del PSOE-A ha patit dues derrotes: les municipals del 22 de maig i les estatals del 20 de novembre, en què el PP va guanyar per set i nou punts, respectivament. El 25-M, la tercera cita dels andalusos amb les urnes en menys d'un any, serà el quart intent de Javier Arenas per ser president de la Junta.

L'estratègia del PSOE, que en aquesta legislatura ha tingut 56 escons al Parlament andalús, un més que els 55 que marquen la majoria absoluta, passa per evitar aquesta majoria del PP i per això necessita recuperar més de 200.000 vots dels 700.000 que va perdre en les eleccions estatals. El PP té ara 47 diputats i amb 8 més tindria majoria absoluta, motiu pel qual centrarà els seus esforços en les províncies de Sevilla, Cadis i Màlaga.

Especial importància tindrà en la contesa electoral la província de Sevilla, per la qual es trien 18 escons i on figuren com a caps de cartell Griñán pel PSOE i l'alcalde sevillà, Juan Ignacio Zoido, pel PP. A Sevilla, la diferència entre el PSOE i el PP va ser el 2008 de 22 punts, marge que les enquestes redueixen ara a entre 3 i 4 punts. En aquesta província també aconseguirien escons IU (2) i UPyD (1), que entraria per primera vegada al Parlament autonòmic, segons els sondejos. La importància que els dos principals partits donen a aquesta província es demostra amb el fet que el líder del PP, Mariano Rajoy, i el del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, tancaran campanya a Sevilla donant suport als seus respectius candidats.

Els missatges que fa mesos que llancen el PP i Javier Arenas es fonamenten en la xifra de l'atur en la comunitat, un 31%, en el cas dels ERO fraudulents, en l'enfrontament entre els funcionaris i la Junta, i en la polèmica del dèficit públic, conflictes davant els quals proclamen una i altra vegada la "necessitat del canvi tranquil i sense rancor". Cinc dies abans de les eleccions declararà davant la jutge Mercedes Alaya el xòfer de Francisco Javier Guerrero, exdirector general de Treball i principal imputat en el frau dels ERO, el mateix que va afirmar davant la policia haver-se gastat "gairebé un milió en cocaïna, festes i copes".

Convençuts que la "bombolla" d'Arenas s'ha punxat per l'impacte de les mesures del govern de Rajoy, el PSOE i Griñán es presenten com el "camí segur" per a Andalusia, continuador de tres dècades de govern i dels "èxits i avenços" socials ara "amenaçats per les retallades i les privatitzacions" del PP.

El PP comptarà amb Mariano Rajoy en cinc ocasions, una d'elles el tancament a Sevilla, i amb molts dels seus ministres, mentre Alfredo Pérez Rubalcaba coincidirà quatre dies amb el candidat Griñán.

El tauler polític andalús pot tenir dues peces fonamentals més si no hi ha majoria absoluta: IU i UPyD. Si el PP guanya i es queda a prop d'aquests 55 escons podria pactar amb UPyD, al qual les enquestes donen dos diputats, un per Màlaga i un altre per Sevilla. Per la seva banda, Esquerra Unida, liderada a Andalusia per Diego Valderas, aspira a augmentar els sis diputats que ha tingut en la legislatura que acaba i, si les seves bases ho aproven en un referèndum, pactar amb el PSOE per evitar un govern del PP.

RE

Més continguts de

RE
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT