NOU GOVERN
Política 27/12/2010

Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Universitats: prestigi per sortir de la crisi

L'economista català, de reconegut prestigi internacional, tindrà la complicada responsabilitat de reflotar l'economia catalana en un dels pitjors moments de la seva història

Oriol March
2 min
Andreu Mas-Collell

BarcelonaArtur Mas va dir que faria el “Govern dels millors” i certament li ha costat trobar-los. Més que trobar-los, convèncer-los. El ja president va intentar amb totes les seves forces reclutar un independent de prestigi per al departament d'Economia, però va rebre negatives de tots els candidats, entre els quals hi havia Salvador Alemany, que ara presidirà un consell assessor per a la reactivació econòmica sota la tutel·la de Mas. Finalment, el nou president ha hagut de recórrer a l'economista Andreu Mas-Colell, conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació en el darrer Govern de Jordi Pujol i militant de CDC des de 2003, l'últim any de govern de CiU abans del tripartit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta d'un economista de reconegut prestigi, catedràtic d'Economia a Harvard (1981-1996) i professor d'Economia i Matemàtiques a la Universitat de Berkeley (1972-1980), que tindrà el difícil encàrrec de reflotar l'economia catalana, la principal prioritat del nou executiu. Té una clara vinculació amb el món financer, amb qui Mas vol teixir àmplies sinergies, ja que pertany al consell assessor del servei d'estudis de La Caixa i presideix el consell assessor científic de Telefónica Investigació i Desenvolupament.

Ha escrit més de 100 treballs sobre assumptes que abasten des de la teoria abstracta de l'equilibri general i l'estructura dels mercats financers fins a polítiuqes de preu per a empreses públiques. Tot plegat li ha valgut nombrosos reconeixements en universitats d'arreu del món (França, Argentina) premis, com ara el premi Rei Joan Carles d'Economia (1988), la Medalla Narcís Monturiol de la generalitat (1990) i el premi de la Fundació Catalana per la Recerca (1994). Ferm defensor del corredor mediterrani i contrari a la política aeroportuària del govern espanyol, s'haurà d'enfrontar al deute de 40.000 milions d'euros que té la Generalitat i haurà de trobar la fórmula per retornar els bons emesos durant la tardor a un interès del 4,75%.

stats