FINANCES PÚBLIQUES
Política 10/05/2014

Mas-Colell, sobre el nou sistema de finançament: "Pinta molt malament"

El conseller també alerta que un dèficit del 2% cada any no és sostenible

Acn
2 min

Vimbodí i PobletEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha explicat que aquest 2014 "hem fet un pressupost que diu: hem arribat al límit de reducció de despesa", i on no s'arribi amb els ingressos "que vénen de Madrid, farem amb ingressos extraordinaris". En aquest sentit, Mas-Colell s'ha preguntat "què passarà al 2015?", i ha apuntat que el nou model de finançament del govern espanyol "pinta molt malament". Així, ha assegurat que l'executiu de Rajoy no tindrà pressa en dissenyar-lo, perquè implica més recursos i no hi està disposat. Mas-Colell també ha alertat que amb la "inflexibilitat de la despesa i els ingressos que tenim, els dèficits no podran baixar", i que "un dèficit del 2% cada any no és sostenible".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El responsable d'Economia de la Generalitat de Catalunya ha criticat també que el govern espanyol vulgui baixar impostos per demostrar que està en una situació fiscalment forta, i ha deixat entreveure que Brussel·les no ho permetrà degut als nivells de dèficit espanyols. Tot i això, ha confessat tenir un "temor considerable" que la variable d'ajust siguin les autonomies. En aquest sentit ha avisat que "amb la situació fiscal actual, aquesta política d'asfíxia a les autonomies continuarà". Mas-Colell ha proposat a l'executiu de Rajoy que s'aprimi per millorar la situació, i ha deixat clar que "l'asfíxia" afectarà qüestions tan diverses com la salut, l'educació, la dependència, la seguretat o la justícia.

Pel que fa al dèficit, el conseller ha plantejat que "amb la inflexibilitat de la despesa i dels ingressos que tenim ara, els dèficits no podran baixar", i ha dit que "un dèficit del 2% cada any no és sostenible, perquè produiria una estripada per la banda de la tresoreria". Tot i això, també ha reconegut que no té solucions per millorar la situació.

En referència a la salut, el conseller ha etzibat que "tenim un Ministeri de Sanitat que no sap de sanitat i que no sap d'economia". Així, ha posat de manifest que des del govern espanyol no es deixa fer les autonomies i tot s'està "recentralitzant". Mas-Colell ha qualificat de "bola explosiva" la situació de la sanitat, i ha criticat que des de Madrid s'hagin "carregat" l'euro per recepta, ja que a ells "no els suposa cap problema econòmic".

Jornades Catalunya Futura a Poblet

El conseller ha fet aquestes declaracions en el marc de la celebració de les segones Jornades Catalunya Futura, que tenen lloc al monestir de Poblet (Conca de Barberà). Una trobada organitzada des de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) que ha finalitzat amb la 'Declaració de Poblet sobre el mercat de treball i el capital humà'. Un document en què s'especifiquen una quinzena de punts que es dirigeixen a millorar el sistema productiu del país, a la generació de llocs de treball qualificats o a la internacionalització i la innovació en general, com a eines per dinamitzar Catalunya. Tot plegat, propostes que el conseller Mas-Colell ha aplaudit, tot i el marc de crisi en què es presenten.

stats