FINANCES CATALANES
Política 29/08/2013

Mas-Colell: "No volem presentar un pressupost que pogués induir a pensar que vivim temps normals"

El Govern només rep el suport d'ERC, i la resta de l'oposició reclama debatre els comptes al Parlament i rebutja la pròrroga

Roger Tugas
3 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, aquest dimarts a la reunió del consell executiu / PERE TORDERA

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha justificat aquest dijous a la diputació permanent del Parlament la decisió de prorrogar els pressupostos del 2012 i no aprovar-ne de nous el 2013. "És una manera de manifestar que per sota d'uns mínims determinats en l'assignació dels dèficits [...] no es poden fer uns pressupostos seriosos i raonables", ha defensat, i ha afegit: "Si féssim un pressupost el 2013 a finals d'any estaríem aparentant que vivim temps de normalitat quan, en realitat, són altament anormals". Es referia al repartiment del dèficit imposat pel govern espanyol, que considera injust i contrari als principis marcats per la llei d'estabilitat pressupostària, i per això el recorrerà al Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, Mas-Colell ha avançat que "avui mateix comença una batalla i és la de presentar un pressupost per a l'any 2014 que no sigui contractor". Per això, ha reiterat que reclamaran que no es retallin en 500 milions les transferències de l'Estat, com va avançar que faria el govern espanyol, que s'incrementin els recursos amb un nou sistema de finançament que s'apliqui retroactivament des de l'1 de gener de 2014, que es paguin els 759 milions pendents de la disposició addicional tercera que s'havien d'abonar el 2011 i que es compensi la Generalitat pel recurs a l'impost a la banca, com l'Estat ja fa amb tres comunitats autònomes.

La decisió del Govern ha rebut el suport del diputat d'ERC Pere Aragonès, que ha retret que certs partits ja volien pressupostos quan el sostre de dèficit era del 0,7% i, per tant, exigien 4.000 milions d'euros de retallades, i ha subratllat que "un govern que governés una Catalunya estat tindria molts més instruments per blindar les despeses de l'estat del benestar", i per això ha reclamat fer la consulta aviat. Així mateix, ha defensat mantenir la pròrroga per no aprovar uns nous comptes al novembre que s'apliquin poques setmanes. "Debatre uns pressupostos que ja han sigut executats sí que és un frau", ha afirmat.

PSC i PP creuen que el problema és ERC

Al seu torn, PSC i PP han coincidit a denunciar que la falta de pressupostos es deu al fet que ERC no els aprovaria. "La pròrroga és una colossal presa de pèl a la societat catalana", ha assegurat el portaveu parlamentari dels socialistes, Maurici Lucena, que creu que "un conseller d'Economia sense pressupost és un trist personatge en busca d'autor". "Em sorprèn que no es plantegi plegar", ha etzibat a Mas-Colell. "Qui finança la Generalitat i n'ha evitat la fallida és el govern de l'Estat", ha afirmat el diputat del PP José Antonio Coto, que ha titllat la pròrroga de "frau democràtic".

Així mateix, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, s'ha posat al costat del Govern en les denúncies i les reivindicacions davant l'Estat, però ha reclamat poder debatre els comptes al Parlament i que les retallades no siguin lineals en tots els departaments. "La distribució lineal del 8,6% és un atemptat contra la intel·ligència", ha assegurat el líder ecosocialista, que creu que "la pròrroga pressupostària implica acatament i no fer el debat sobre ingressos". Finalment, el president de C's, Albert Rivera, ha assegurat que CiU i ERC "poden tancar el Parlament, si volen fer només cadenes humanes, concerts, fotografies i plorar tot el dia", i els ha exigit debatre els pressupostos. "CiU és el partit que descompon l'autonomia catalana", ha etzibat.

Mas-Colell recomana a Lucena un any sabàtic a Miami

El principal xoc que ha tingut lloc en la diputació permanent l'ha tingut Mas-Colell amb Lucena, ja que al conseller no li ha agradat que el dirigent socialista posés en qüestió el seu prestigi pel fet de no haver aprovat pressupostos. "Es deu sentir incòmode en aquest Parlament, deu ser per vostè un Parlament de províncies", li ha recriminat en un to dur Mas-Colell, que ha recomanat a Lucena "un any sabàtic a Miami", en línia amb l'any que hi marxarà a fer classe la diputada del PSC al Congrés Carme Chacon, segons ha anunciat aquest dijous. "Si no vol tornar al terreny personal, jo tampoc no ho faré", ha afegit un molest Mas-Colell. En la seva segona rèplica, Lucena no hi ha insistit.

stats