Política 25/07/2011

Anglada titlla l'autor dels atemptats de Noruega de "psicòpata" i el desvincula de la ultradreta política

Un excandidat de PxC a l'Hospitalet s'adhereix a un grup d'admiradors de l'assassí al Facebook i el cap del partit ho atribueix a "una confusió"

Acn
3 min

L'Hospitalet de Llobregat"Un psicòpata" desvinculat de tot moviment polític, també de la ultradreta. Així descriu el líder de PxC, Josep Anglada, l'assassí confés d'almenys 93 persones en un doble atemptat a Noruega, Anders Breivik. Anglada ha fet aquestes declaracions després de fer-se públiques les simpaties de Breivik vers la ultradreta, i després que un excandidat de PxC a l'Hospitalet de Llobregat fos un dels pocs usuaris al món que van declarar al Facebook la seva admiració per ell. Anglada ha assegurat que es tracta d'"una confusió", però no ha pogut explicar per què Costa va prémer el botó de "M'agrada" a la plana dedicada a l'assassí. Tot i així, ha garantit que l'expulsaran si es demostra que hi simpatitza.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Anglada ha proclamat que "condemna rotundament" el doble atemptat a una seu governamental d'Oslo i a l'illa d'Utoya, on les joventuts del partit laborista noruec estaven fent un campament d'estiu quan Anders Behring Breivik va tirotejar desenes de joves, divendres passat.

"Condemno les actituds de persones psicòpates com aquesta persona", ha declarat Anglada, i ha destacat que "no està vinculada a cap moviment". "Això qui ho va fer? Una persona", ha insistit el polític vigatà, que ha afegit que "hem de lluitar contra i hem de condemnar qualsevol mena de terrorisme, vingui pel cantó que vingui".

"Una persona a nivell personal, si està malalta, està malalta", ha insistit Anglada, tot comparant els fets d'Oslo i Utoya amb l'assassinat del polític ultradretà neerlandès Pim Fortuyn el maig del 2002. "Contra ell també es va atemptar, i llavors va ser una persona que suposo que era d'esquerres, però no hi havia cap moviment al darrere", ha dit el regidor de Vic.

"No sé el que és aquest senyor", ha dit en referència a Breivik després que aquest cap de setmana transcendís la simpatia que l'assassí noruec tenia vers els moviments d'ultradreta que creixen a Europa. De fet, va militar a la formació noruega Partit del Progrés, i tenia missatges a internet que denoten la seva ideologia fonamentalista cristiana, islamòfoba i ultradretana.

Anglada exculpa l'excandidat que va expressar la seva admiració per l'assassí dient que es va confondre

El dirigent de PxC ha fet aquestes declaracions després de tornar de Burgos, on ha estat durant el cap de setmana. Mentre era fora, molts analistes han destacat el context d'auge de la ultradreta a Europa en el qual s'han produït els atemptats de Noruega. I un militant de PxC que va ocupar el setè lloc a la llista del partit a les passades eleccions de l'Hospitalet, Alejandro Costa Durán, ha premut el botó de "M'agrada" al grup creat al Facebook per expressar admiració cap a l'autor dels atacs, tal com va fer saber diumenge l'entitat Unitat contra el Feixisme i el Racisme.

Segons la seva descripció, aquest grup, al qual aquest dilluns al matí hi ha adherides cinc persones de tot el món, ha sigut creat per "cristians a Hong Kong" que declaren que "admiren l'acció del senyor Breivik del 23 de juliol" com "una dedicació per la seva valentia". Al mur només hi ha un comentari que diu "Brevik ha fet quelcom correcte!".

Tot això es pot llegir sense necessitat de prémer el botó "M'agrada". Anglada, però, ha exculpat el seu militant tot assegurant que, si va clicar aquesta opció, era precisament per poder veure els escassos comentaris de la plana. "L'única cosa que pretenia aquest noi que té 18 anys era entrar al Facebook per fer una xafarderia dels comentaris que hi havia, en aquests moments no hi ha res més", ha declarat el polític de Vic. "Ha sigut una confusió", ha insistit.

Preguntat pel motiu pel qual Costa va prémer "M'agrada" si la informació del grup es pot observar sense adherir-s'hi, Anglada ha defugit respondre tot al·legant que "això del Facebook no és el meu fort". "No tinc ni idea de com va", ha afegit el polític català, que té una plana similar a la de Breivik amb 7.638 admiradors a la mateixa xarxa social.

Anglada ha destacat que Costa, que "no deixa de ser un simple militant", "no va fer cap comentari ni a favor ni en contra". Ara bé, també ha assegurat que el partit tractarà l'assumpte en el consell de presidència que té previst celebrar dimecres. "Si PxC i el seu president, que sóc jo, detectéssim qualsevol indici que la intenció va ser sumar-se a l'atrocitat que ha fet aquesta persona, evidentment no ens ho hauríem de pensar ni dos segons i seria una persona que seria expulsada del partit immediatament", ha assegurat.

stats