Anna Gabriel: "L'11-S hauríem d'anar als carrers amb la llei del referèndum aprovada"

La diputada de la CUP diu a l'ACN que no s'entén que CSQP s'oposi a la norma de l'1-O, i confia que la participació a la votació sigui superior a la del 9-N

La diputada de la CUP Anna Gabriel confia que la llei del referèndum s'aprovi abans de la Diada de l'Onze de Setembre. En una entrevista a l'ACN, la dirigent independentista ha assegurat que no hi haurà "cap impediment" perquè la norma que ha de donar cobertura a l'1-O s'aprovi amb prou temps, se'n despleguin els decrets complementaris de les conselleries i es dugui a terme la campanya. "Si és a finals d'agost, millor, perquè tindrem tot el setembre hàbil, i si és la primera setmana de setembre tindrem el que queda de mes, però no podríem trigar més que això. Hauríem d'anar als carrers l'11-S amb la llei del referèndum aprovada", ha insistit. D'altra banda, Gabriel ha dit que "no s'entén" que el grup parlamentari de CSQP s'oposi a aquesta norma, i ha confiat que la participació de l'1-O sigui superior a la del 9-N. Gabriel, a més, ha subratllat que la CUP vol "utilitzar els instruments que hi hagi disponibles, fins i tot els que han estat suspesos pel Tribunal Constitucional (TC)", per tal d'aprovar la llei del referèndum.
 
Pel que fa a si Junts pel Sí, també es troben en aquest escenari. La diputada anticapitalista ha recordat que en moltes qüestions que la CUP ha posat damunt la taula "s'ha arribat a un acord després de llargues discussions, i aquest podria ser un plantejament on hi acabéssim coincidint".

La diputada també ha reiterat que la CUP aposta perquè un cop s'aprovi la llei del referèndum, el president del Govern, Carles Puigdemont, signi de seguida el decret de convocatòria de l'1-O, així com els decrets de normes complementàries que han de "replicar i interpel·lar" conselleries, institucions i ajuntaments de cara a la votació. "Que això es faci amb la màxima brevetat és imprescindible perquè puguem oferir totes les garanties del referèndum", ha asseverat. Així, Gabriel aposta perquè, un cop s'aprovi la llei del referèndum i així es publiqui al butlletí del Parlament, es tirin endavant la resta d'actes administratius "sense que passi cap temps innecessari".

Sobre CSQP, que encara ha de debatre si donarà suport o no a la llei del referèndum –hi ha la possibilitat que el grup es divideixi entre diputats que hi vulguin votar a favor i els qui s'hi oposin–, Gabriel ha recordat que la norma de l'1-O tan sols "habilitarà un mecanisme perquè la gent del país es pugui expressar", i ha insistit que "no condiciona ni obliga o determina ni exigeix que ningú s'expressi en cap sentit concret". 

D'altra banda, Gabriel també ha valorat la possibilitat que els diputats del PPC i possiblement de Cs es neguin a ser presents al ple que hagi d'aprovar la llei del referèndum. Aquesta situació, per la dirigent cupaire, simbolitzaria l'intent dels grups unionistes de mantenir "el règim del 1978 i sostenir l''statu quo'", a més de voler negar la possibilitat que la ciutadania pugui decidir el seu futur. Davant els intents de les forces contràries al referèndum, Gabriel ha sentenciat que "en aquests moments no hi ha res sobre la taula que pugui fer pensar que no hi ha temps suficient, ni força, efectius o prou recursos per no fer efectiu l'1-O".

Finalment, i sobre la participació de l'1-O, Gabriel ha reiterat que ha de ser "com més alta millor" per tenir prou efectius per implementar el resultat del referèndum. "Evidentment ha de superar la del 9-N, perquè és un estadi superior", ha opinat la diputada de la CUP, que ha recordat que la votació del 2014 era "una consulta participativa i organitzada per la gent", mentre que el referèndum de l'1-O "ha de comportar uns resultats vinculants", per la qual cosa "es necessita que interpel·li més gent".

Reguant contempla aplicar l'article 81.3 per aprovar la llei

Per la seva banda, la diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant contempla que la llei del referèndum es pugui aprovar modificant l'ordre del dia d'un ple del Parlament, és a dir, aplicant l'article 81.3 del reglament de la cambra. Ara per ara, el TC ha suspès de forma cautelar la reforma del reglament del Parlament.

En una entrevista a Vilaweb recollida per Europa Press, Reguant ha defensat que el reglament té "diversos mecanismes previstos que ja existien abans" i ha assegurat que estudiaran l'opció de recórrer a l'opció de canviar l'ordre del dia del ple. De fet, el reglament permet que l'ordre del dia es pugui alterar si s'acorda a proposta de la presidenta de la cambra, de dos grups o d'una cinquena part dels diputats.