Política 30/09/2016

Anna Gabriel: "La cadena de confiances s'ha de traduir en una cadena de fets"

La CUP ja negocia els pressupostos amb la conselleria d'Economia i espera que s'hagi "tancat bé la carcassa" a mitjans de novembre

Ara
3 min
Anna Gabriel és portaveu de la CUP al Parlament

Barcelona"Evidentment tenim moltes diferències en molts aspectes, però estem millor que no estàvem". La diputada de la CUP Anna Gabriel ha escenificat en una entrevista a Catalunya Ràdio l'acostament dels últims dies a Junts pel Sí per continuar endavant amb el procés independentista. La CUP va votar ahir a favor en la qüestió de confiança a Puigdemont, cosa que permetrà desbloquejar la situació política, i va obrir la porta a aprovar els pressupostos. Gabriel ha explicat que la CUP ja està negociant amb la conselleria d'Economia per "tancar bé la carcassa" dels comptes i deixar a punt la proposta per a la tramitació parlamentària. "No tenim un apriorisme en els pressupostos; volem treballar-los, farem bé de no entrar-los a tràmit fins que no haguem tancat bé la carcassa", ha dit. Govern i CUP treballen amb la intenció que el debat al Parlament es pugui fer "a mitjans de novembre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com a prèvia a l'aprovació dels pressupostos, el debat de política general –que es farà dimecres i dijous que ve– ha de servir per anticipar l'inici d'una nova etapa de treball conjunt entre Junts pel Sí i la CUP. "La cadena de confiances s'ha de traduir en una cadena de fets", ha dit Gabriel en referència al discurs de Puigdemont en el ple de la qüestió de confiança. Les propostes de resolució del debat indicaran el grau de sintonia. "Aniríem en una boníssima direcció si haguéssim tancat aspectes clau dels pressupostos i del referèndum", ha explicat Gabriel.

Com ha de ser el referèndum

La CUP defensa una pregunta "clara i binària" per al referèndum i Gabriel creu que la proposta que sospesa Puigdemont "va en aquesta direcció". En una entrevista a 8TV, el president va dir ahir que prefereix opcions com "Vol que Catalunya sigui un estat independent?", tot i que va deixar clar que encara no creu que sigui el moment de plantejar la pregunta.

Puigdemont va anunciar un referèndum vinculant tant sí com no el setembre del 2017. La CUP podria presentar una proposta de data en el debat de política general.

"Com faran que la UE participi de la construcció de les garanties del referèndum?", ha preguntat la periodista Mònica Terribas. Gabriel no ha estat gaire clara en la resposta, però ha assegurat que Brussel·les "en algun moment s'haurà de posicionar" i decidir si es posa del costat d'un estat que "nega els drets democràtics" o no.

La CUP defensa habilitar una taula de treball que abordi tots els aspectes tècnics del referèndum "des d'una lògica de país i no de partit". També defensa crear una comissió internacional que comenci a treballar "des de ja". Els cupaires són partidaris de "no establir mínims" de participació i que la victòria es proclami amb "la meitat més u dels vots".

El paper de Catalunya Sí que es Pot

Gabriel confia que quan les forces que integren Catalunya Sí Que Es Pot certifiquin que el referèndum pactat "no arribarà" siguin "prou valents" per donar suport al full de ruta pactat entre Junts pel Sí i la CUP i s'apropin a "aquelles persones que treballarem igualment per la celebració del referèndum encara que l'Estat s'hi oposi". "És evident que hi haurà un moment en què es constatarà de forma definitiva que no hi ha possibilitat d'acord. És obvi que l'Estat dirà que no", ha conclòs la diputada cupaire.

stats