30 ANIVERSARI DEL 23F
Política 20/02/2011

Anna Balletbò: "El 23-F vaig descobrir l'autoritat que et dóna l'embaràs"

L'exdiputada socialista confessa que durant el cop d'estat va pensar per un moment que estaven "matant els diputats per files"

Efe
3 min

BarcelonaL'exdiputada socialista i periodista Anna Balletbò ha passat a la història com la primera civil a informar el Rei aquell 23 de febrer de 1981 a la tarda de l'intent de cop d'estat, una jornada en la qual va descobrir que "una dona embarassada té molta autoritat", assegura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb Efe, Balletbò (Santpedor, Bages, 1943), que estava embarassada de bessons en aquell moment, relata la seva conversa amb el Rei, cap a les set del vespre, després d'aconseguir sortir del Congrés i explica anècdotes que posen de manifest que la història també té moments "absurds".

Balletbò, que actualment presideix la Fundació Olof Palme i forma part del consell de govern de la corporació dels mitjans de comunicació de la Generalitat, recorda que quan el tinent coronel Antonio Tejero va irrompre al Congrés desconeixia qui era.

El diputat d'UCD Juli Busquets, avui ja mort, sí que el va identificar i a partir d'aquí van lligar caps sobre els colpistes.

En escoltar els trets dels assaltants, Balletbò confessa que va pensar per un moment que estaven "matant els diputats per files", i, així, instintivament, es va protegir "la panxa i el cap". Quan al fi va convèncer els colpistes que la deixessin sortir, es va trobar amb un jove guàrdia civil que li va barrar el pas.

"Una dona embarassada té molta autoritat. Això ho vaig descobrir aquell dia, perquè tens l'autoritat que et dóna esperar un fill. Ja sabia que eren bessons i aquesta autoritat, davant d'un guàrdia civil d'acadèmia, ho trenca tot", explica.

"Per tant, quan el noiet em barra amb la metralleta i em diu 'torni endins', li dic: 'Faci el favor de deixar-me passar', i el noi va abaixar l'arma", recorda entre rialles la diputada, que ressalta que en aquell ambient de tensió al Congrés va reclamar recollir les seves coses de l'armari.

Una vegada fora de la Cambra Baixa, Balletbò va trucar a la seva família, va decidir posar-se en contacte amb el Rei i li va encarregar a la seva secretària, una noia argentina molt aclaparada en aquells moments, que li busqués el seu número. "Doncs mira, he trucat a informació de Telefónica i m'han donat el del Teatre de la Sarsuela", li va contestar la secretària.

Al final, va recórrer a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que després d'interrogar-lo sobre l'evolució dels esdeveniments a Madrid, li va facilitar el contacte.

"Hi ha ferits?", assegura que li va preguntar el Rei en primer lloc. "Mentre jo he estat dins, no", va respondre ella, que destaca la importància d'aquella pregunta, perquè la "sortida" del cop hagués estat "diferent", argumenta.

"La conversa no va ser fàcil, perquè el Rei atenia altres trucades i havia d'interrompre'm [...] Parlava amb mi i anava apagant els focs", afirma.

"Em va preguntar sobre la graduació, quants efectius hi havia a dins, a fora, sobre l'ambient... Quan vam aconseguir acabar amb les interrupcions, jo li vaig dir: Puc preguntar jo també? Vostè què pensa fer?". "Jo havia de saber quina era la seva posició, perquè tenia la meva responsabilitat política, familiar i personal", es justifica l'exdirigent del PSC.

Balletbò recorda que el monarca li va contestar: "El Rei està al servei dels més alts interessos d'Espanya". Li va semblar una resposta "fluixa".

Però quan ella es preguntava on duia aquella afirmació, Sa Majestat va afegir: "I (al servei) de la democràcia", i llavors es va alegrar que tots dos estiguessin "en el mateix bàndol" i fins i tot es va oferir a anar a la Sarsuela a ajudar-lo.

"No diu que vostè està embarassada? Marxi a casa, descansi", relata una loquaç Balletbò, que amb el pas del temps creu que també va posar el seu granet de sorra a favor de consolidar la democràcia.

I és que, després de la conversa amb el Rei, l'exdiputada va contribuir a "donar tranquil·litat" explicant als mitjans que l'entrevistaven que el monarca estava amb la Constitució.

El 23F ha donat lloc a multitud d'especulacions sobre qui estava implicat en la preparació del cop, i Balletbò remarca una cosa que la va sorprendre aquell dia.

"Quan hi havia sessió especial (al Congrés), al final de la Carrera de San Jerónimo es posaven unes tanques, i el normal si venies en taxi de l'aeroport, era que et deixessin allà", assegura Balletbò, que recorda com de cansat se li feia, estant embarassada, carregar amb una maleta sense rodes fins a l'accés al Congrés.

"El dia del cop -es votava la investidura de Leopoldo Calvo Sotelo a segona volta- no hi havia tanques. Estava expedit [...] Havien deixat el pas net perquè els autobusos de Tejero poguessin arribar...".

stats