9-N ALTERNATIU
Política 27/10/2014

ERC reclama a Mas que mantingui el 9-N encara que l'Estat el veti

Anna Simó lamenta les paraules d'Iceta i apunta que unes plebiscitàries no ho són pel fet que hi hagi una llista unitària, sinó perquè se'n deriva un mandat democràtica

Roger Tugas
2 min
Dirigents d'ERC amb material de la campanya del 9-N / ACN

BarcelonaLa portaveu d'ERC, Anna Simó, ha demanat aquest dilluns a Artur Mas que, si el govern espanyol impugna el 9-N, "es mantingui fidel al seu compromís" de consultar la ciutadania aquell dia i, per tant, mantingui el procés participatiu i no es faci enrere. Tot i això, la dirigent republicana ha apuntat que el Govern no ha avançat al seu partit què farà en cas que Mariano Rajoy trobi la manera per intentar vetar la jornada i l'apliqui, però ha recordat que la CUP sí que va exigir mantenir la convocatòria en el marc d'un paquet d'11 condicions i l'executiu no li ho va acceptar. "Convindria fer una reflexió sobre la voluntat o no dels funcionaris, i se'n demanaven 3.000 de voluntaris i s'ha doblat aquesta xifra", ha apuntat Simó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, la portaveu d'ERC ha considerat "mesquí i fora d'òrbita" que Rajoy s'hagi posat "la democràcia a la boca per dir que preguntar a la ciutadania en el format del 9-N o quin sigui és antidemocràtic". Al seu torn, ha assegurat que els republicans estan "cansats que es banalitzi el que va ser el nazisme", en referència a l'equiparació de les eleccions plebiscitàries que reclama ERC amb les que van atorgar plens poders a Adolf Hitler. "No s'ha de vincular les eleccions plebiscitàries a la llista unitària, el caràcter plebiscitari el dóna la gent que vota i els partits, per tal que se n'extregui un mandat democràtic", ha defensat.

Una campanya internacional de suport

De la mateixa manera, el vicesecretari general d'Internacional i Relacions Institucionals d'ERC, Jordi Solé, ha presentat una campanya de l'Aliança Lliure Europea (ALE) –de la que el partit en forma part i ell n'és secretari general– per "aconseguir el màxim de suports possibles de fora per demostrar que tenim simpaties". Els republicans esperen que els prop de 40 partits que formen part de l'Aliança i altres personalitats no polítiques mostrin a les xarxes socials que estan a favor del dret a decidir de Catalunya. "Tornarem a ser el focus de l'atenció mediàtica", ha assegurat Solé, que també ha avançat que convidaran una delegació de l'Aliança per al 9-N perquè "comprovi com s'exerceix el dret a vot".

stats