ENTREVISTA
Política 03/08/2018

David Bonvehí: “Sánchez ha d’oferir una solució a finals d’any, si no el nostre suport serà impossible”

El nou líder del PDECat "respecta" l'acció dels CDR davant la seva seu: "Hem rebut el missatge"

i
Antoni Bassas
4 min

BarcelonaDavid Bonvehí (Camps, 1979) entoma la presidència del PDECat en un moment en què l'espai que representa s'està reconfigurant sota l'influx dels lideratges de Carles Puigdemont, des de l'exili, i Quim Torra, des de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de les declaracions de Torra, ¿s'obre l'escenari d'eleccions anticipades?

No. El Govern serà prou hàbil per intentar esbrinar si en l'arc parlamentari hi ha gent que permeti aprovar els pressupostos. No només tenim la CUP, i espero que Torra sigui president més enllà d'aquest mig any o l'any que ve.

¿Es podria governar amb pressupostos prorrogats?

És una opció. En aquests últims anys hem après a tirar endavant tot i les situacions molt complicades a què ens ha portat el Procés.

¿Quin és el seu justificant de recepció de la visita dels CDR de dijous?

Total respecte per qualsevol protesta si és pacífica, com ho va ser. També hem rebut el missatge. Volem la independència com la volen els CDR i entenem que no va venir ningú estrany. Ara bé, ni el PDECat ni els CDR deuen tenir la solució màgica per aconseguir la independència d'aquí una setmana.

¿"Desobeïu o dimitiu" és un bon consell?

No. Si desobeir en un moment concret ens garantís la independència, tots estaríem disposats a fer-ho. Però en aquest moment el que necessitem és unitat d'acció i que ningú dubti que anem al mateix lloc.

La legislatura durarà quatre anys?

Hauria de durar el temps suficient per anar coneixent com el Consell de la República va avançant el tema del dret a l'autodeterminació. També el temps suficient per veure quina solució posa el PSOE sobre la taula. La legislatura hauria de durar més enllà de les municipals.

Ja l'han dit: nou Estatut i reforma constitucional.

Saben que no és suficient i que nosaltres els donarem uns dies o mesos més.

Hi ha afirmacions en la línia "Hem de fer la República" i al mateix temps hi ha reunions bilaterals amb Pedro Sánchez. No es fa difícil de pair?

No és incompatible. Volem arribar a la independència, però també és veritat que estem estudiant com actua l'Estat, quines opcions tenim a Europa, dins el marc legal espanyol, i obrint tot el ventall de possibilitats.

Què els separa d'ERC?

Des que es convoquen eleccions el 21-D, el discurs anterior el canvien totalment. En canvi, al PDECat hem tingut més coherència des del 27-O fins al moment actual.

David Bonvehí: “Sánchez ha d’oferir una solució a finals d’any, si no el nostre suport serà impossible”

Acaben de fer plegar Marta Pascal i ella diu que no té la confiança de Carles Puigdemont.

Ella opta per no tornar-se a presentar fruit d'una anàlisi personal i veient que tenim altres actors polítics com JxCat. Jo era la persona més a prop d'ella i em demana que encapçali el partit.

Amb la moció de censura, Pascal va ser vista com l'encarnació del nacionalisme pactista. És així?

No. Pascal és molt independentista. D'acord amb Puigdemont i Torra, considerem que cal remoure el tauler d'escacs de l'Estat i fer saltar pels aires un govern del PP totalment fanatitzat.

La seva feina és tancar el PDECat?

No. He vingut a mantenir un espai ideològic. ¿És el que representava CDC? No ben bé, ha anat evolucionant. Un partit més de centre.

¿Com s'imagina la relació entre la Crida i el PDECat?

La Crida hauria d'aplegar tothom que és independentista, també els votants d'ERC i la CUP. Més que una suma de partits, és una adhesió personal.

Però se l'ha inventat un senyor que vostès volien de president del PDECat.

També Jordi Sànchez, que no és del PDECat, i Quim Torra, que tampoc. La Crida és transversal de veritat.

¿És possible una estratègia unitària per a les municipals?

Cal unitat d'acció, amb ERC és molt evident. Un segon cercle amb la CUP i un de més ampli amb l'àmbit dels comuns, i fins i tot amb el PSC.

¿També veu el judici com un moment per concretar la República?

No sé com s'ha de fer compatible el fet que es dictin les sentències amb la consecució de la República immediatament. Però crec que, quan instàncies internacionals ens donin la raó i diguin que convocar un referèndum no és delicte, el procés d'independència guanyarà rèdits.

Fins quan està disposat a esperar la proposta del govern espanyol?

Abans de finals d'any ha d'oferir una solució. Si no, el suport del PDECat serà fins i tot impossible. I per als presos polítics ja haurien d'haver fet alguna acció amb la fiscalia.

Quina oferta és acceptable?

Més avall d'un referèndum no podem passar, i en una de les opcions ha d'aparèixer la independència.

¿I que una de les altres opcions fos la millora del finançament?

Hauríem d'estar oberts per si se'ns formulés una pregunta així.

Si no obtenen el referèndum, com se surt de l'atzucac?

No se'ns hi pot fer renunciar. Ho hem provat amb lleis catalanes i crec que es pot fer amb la Constitució. A escala europea la feina de Puigdemont serà no parar i, vulguin o no, d'aquí uns anys estarem votant el nostre futur.

El PDECat està investigat pel 3%. Quina és la seva posició?

L'Audiència Nacional diu que som la continuïtat de CDC, però això és mentida. Els associats no som els mateixos i la gestió econòmica és totalment diferenciada.

¿No serà un intent d'il·legalització per la via de la corrupció?

Ens ho va semblar. Jo era responsable de fer que no ens tornessin a passar coses de CDC de què no ens sentim gens satisfets. No hi trobaran res.

El 27-O optava per eleccions?

No tenia tots els elements. Em pregunto si haurien evitat els empresonaments. En parlo amb ells i segueixen pensant que val la pena haver-ho fet com ho vam fer.

stats