Política 09/03/2018

Òmnium Cultural veu "magnífic" que Sànchez sigui candidat a la Generalitat

Marcel Mauri denuncia les "baralles públiques" i la "sensació de divisió" entre partits

Ara
3 min

BarcelonaÒmnium Cultural veu "magnífic" que Jordi Sànchez sigui candidat a la presidència de la Generalitat. "Hi ha una majoria al Parlament", ha argumentat el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, que ha assegurat que Òmnium "serà on sigui el consens entre els partits". En una entrevista aquest divendres amb Antoni Bassas per a l'Ara.cat, Mauri ha considerat que seria un "escàndol" que el jutge Pablo Llarena denegués el permís a l'expresident de l'ANC d'assistir al ple per ser investit. En aquest sentit, ha recordat que a Juan Carlos Yoldi se li va permetre sortir de la presó per sotmetre's a la investidura al Parlament basc l'any 1987.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mauri s'ha mostrat partidari de posar les "llums llargues" en el moviment sobiranista i ha demanat un Govern "ambiciós" i una societat civil que "comparteixi un projecte de país". Preguntat per la proposta de legislatura acordada per Junts per Catalunya i ERC traslladada a la CUP, el vicepresident d'Òmnium ha assegurat que no coneix el document. Sobre l'article que Oriol Junqueras i Marta Rovira han publicat aquest divendres en què demanen formar govern, Mauri ha subratllat que "la música sona bé", però que no es correspon amb el que ha passat "en els últims tres mesos". "El que ha predominat són baralles tàctiques entre partits i la sensació de divisió", ha apuntat Mauri, que ha criticat que aquesta situació el que "segur que no ha fet és sumar, i molta gent s'haurà sentit decebuda".

En aquesta línia, ha destacat que l'independentisme s'hagués pogut "estalviar" la suspensió del ple en el qual s'havia d'investir Carles Puigdemont. Es podria haver sigut més "honest" i "explicar-se les coses", ha opinat Mauri, que ha rebutjat els retrets de "traïdor, covard o hiperventilat" que s'han dirigit entre actors independentistes.

El vicepresident d'Òmnium ha denunciat el tractament que ha rebut el president del Parlament, Roger Torrent, en les últimes setmanes. Primerament, amb el fet que al Col·legi d'Advocats la cúpula judicial el plantés en ple discurs mentre parlava de "presos polítics". També en el dinar amb empresaris alemanys en què un d'ells li va etzibar que "haurien d'anar tots a la presó", en referència als dirigents independentistes. "És inadmissible el que va passar", ha asseverat Mauri, que ha criticat el "clima" que el govern espanyol està generant "contra les institucions catalanes". A més, ha denunciat la "caça de bruixes" que s'està produint contra l'independentisme i ha posat d'exemple aquest diari, alguns accionistes dels quals estan assenyalats pel ministeri d'Hisenda.

Menys mobilització

Mauri ha admès que en aquesta nova etapa del Procés "calen estratègies a més llarg termini que ens permetin compartir amb més gent". "Vam constatar que necessitàvem majories més àmplies", ha asseverat el vicepresident d'Òmnium en ser preguntat per la notable reducció de mobilitzacions al carrer. "Enteníem que hi havia un moment important per a la política", ha expressat Mauri, que ha instat el partit a posar-se d'acord. En aquest sentit, ha considerat "imprescindible" que es configuri un Govern "ja" i ha rebutjat unes noves eleccions. "Ja tenim la majoria", ha remarcat.

Sobre les declaracions de Santi Vila en una entrevista a l'ARA en què va assegurar que si s'haguessin convocat eleccions abans de la DUI no hi hauria presos polítics ni 155, Mauri ha recordat que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez ja eren a la presó des de feia dies. "Hi ha algun problema de cronologia", ha apuntat Mauri.

Òmnium celebra aquest dissabte una assemblea en la qual aprovarà el full estratègic dels pròxims mesos, una trobada que havia de tenir lloc al mes de novembre però que es va ajornar pels esdeveniments. Més endavant, al juny, hi haurà una assemblea en la qual s'ha de decidir el lideratge de l'entitat. Mauri s'ha mostrat "convençut" que Cuixart es presentarà com a president i ha avançat que, si no ho fes, no optaria a rellevar-lo, sinó que marxaria amb ell.

stats