Política 11/05/2018

Iceta: "Si mirem els delictes de rebel·lió i sedició i el que ha passat, costa d'encaixar-ho"

El líder del PSC carrega contra Rivera i diu que "li interessa el conflicte" a Catalunya

Ara
3 min

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat aquest divendres que els delictes de rebel·lió i sedició no es corresponen a l'actuació dels líders independentistes processats pel Tribunal Suprem. "Si mirem els delictes de rebel·lió i sedició i el que ha passat, costa d'encaixar-ho", ha dit aquest divendres en una entrevista d'Antoni Bassas a l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder socialista, que en una altra entrevista aquest abril havia dit que "la sedició és el que, objectivament, pretenien els independentistes", s'ha autoesmenat assegurant que tant aquest delicte com el de rebel·lió "estaven pensats per altres coses", com "cops d'estat" fets per "institucions militars" i contextos que no tenen "res a veure amb el que ha passat aquí". Iceta ha dit el que van fer els processats és "gruixut" perquè "el Govern va decidir saltar-se la llei", però també ha remarcat que violència com la pensem -"de fotre un mastegot"- "no n'hi ha hagut".

El PSC sempre demana respecte per les decisions judicials i, fins ara, s'havia limitat a qualificar de "desproporcionada" la presó preventiva dictada per als independentistes. Iceta ha reiterat que des de la política no es pot influir en les decisions judicials, si bé ha deixat clar que "tots els poders de l'Estat, també el poder judicial, s'han d'acostumar a poder ser criticats". En aquest sentit, ha admès que el contingut de les interlocutòries del jutge Pablo Llarena és "criticable".

Antoni Bassas ha entrevistat Iceta aquest divendres en directe des del plató de l'ARA l'endemà que Carles Puigdemont hagi presentat Quim Torra com a candidat a la presidència de la Generalitat. Sobre Torra, Iceta ha insistit que la seva "trajectòria" no permet al PSC fer-li "confiança". Al mateix temps, però, ha reconegut que el candidat de JxCat "té dret a intentar-ho". Si bé ha considerat que el seu perfil el fa "difícil com una persona capaç de tendir ponts", també ha dit que "seria injust jutjar l'acció quan no ha començat" i ha afirmat que el PSC li donarà cent dies de gràcia.

Pel què fa als noms dels consellers que han anat apareixent, Iceta ha expressat els seus dubtes sobre el fet que puguin formar "el millor govern possible". En tot cas, ha dit que cal deixar-los treballar i, si fan les coses mal fetes, "ja les criticarem". La principal premissa per als socialistes és que el nou executiu actuï davant la llei i per a tots els catalans, amb l'objectiu de "recosir" el país. Iceta, de fet, ha criticat la "gent que li interessa el conflicte".

"Hi ha gent que viu del conflicte", ha dit, i ha posat l'exemple d"Albert Rivera aquests dies. Que acusi de tou el govern del PP per deixar de fer coses no contribueix a la solució del conflicte", ha dit. El líder del PSC ha criticat que Cs hagi trencat el pacte amb Rajoy pel 155 "de manera oportunista". "Tots tendim a pensar que el PP és el pitjor mal de la humanitat, però quan un govern ha de lidiar amb un problema gruixut com aquest els que s'ho estan mirant i desitjant que vagi bé no li fan moure la mà", ha dit, afegint que Rivera no acabarà sent president d'Espanya.

Tampoc creu que l'exprimer ministre francès Manuel Valls acabi sent alcalde de Barcelona. "Tinc simpatia i proximitat i compartim moltes idees, però nosaltres no el podem acceptar perquè no compartim que la batalla de Barcelona és a favor o en contra de l'independentisme".

"Ni llengua ni escola són llocs per la política"

Sobre les denúncies als docents de Sant Andreu de la Barca per presumpte adoctrinament, el líder del PSC s'ha mostrat preocupat perquè considera que "el procés independentista ha aixecat que es posin en qüestió consensos que ja estaven dats i beneïts". "Ni llengua ni escola són llocs per la política", ha dit. "Hem de fer un esforç tots i treure tels", ha afegit. Tot i que ha defensat que s'investiguin les denúncies, encara que li agradaria "que fóssim capaços d'aturar-ho en el marc educatiu".

stats