Política 08/08/2017

Nova baixa del PSOE al Congrés: Antonio Trevín segueix el camí de Madina i deixarà l'escó

Trevín censura la nova estratègia de Sánchez, que el va rellevar com a portaveu d'interior i seguretat nacional pel seu suport a la campanya de Díaz

Agències
3 min
Antonio Trevín ha anunciat la seva decisió en roda de premsa des d'Oviedo. EFE

OviedoNova baixa al grup socialista al Congrés per discrepàncies amb Pedro Sánchez. El diputat per Astúries Antonio Trevín, un dels pesos pesants de l'antiga gestora a la cambra baixa, ha anunciat aquest dimarts en roda de premsa des d'Oviedo que seguirà el camí anunciat per Eduardo Madina fa només dues setmanes i deixarà l'acta al setembre, just quan torni a començar el curs polític.

"La nova direcció del PSOE ha modificat l'estratègia parlamentària i no ho comparteixo. El més honest, segons el meu punt de vista, és fer un pas enrere", ha explicat Trevín. Ara bé, a diferència de Madina -que va competir amb Sánchez en les primàries del 2014 i després va aliar-se amb Susana Díaz-, el diputat asturià no té intenció de deixar la política. Ha assenyalat que seguirà treballant pel partit com "un militant més de base" i que "per lleialtat" defensarà internament les seves conviccions polítiques perquè considera que "el PSOE és un instrument imprescindible en l'arquitectura política i institucional d'Espanya i per a la defensa dels treballadors i col·lectius amb més dificultats socials i econòmiques".

En un comunicat, la direcció socialista al Congrés ha agraït la feina de Trevín i ha dit que respectava la seva decisió. Més dur ha sigut l'expresident de la gestora, el president asturià Javier Fernández, que ha replicat que és feina de l'actual direcció aconseguir integració al partit. "No m'agrada parlar de bàndols, i sobre si hi haurà integració o no, no em pronunciaré. Ja ho veurem en el futur. És l'obligació de l'executiva, de la nova direcció, intentar-ho, i també dels militants procurar que existeixi aquesta integració, sense la qual és molt difícil l'acció del partit", ha assenyalat des de Gijón.

En contra de l'estratègia de Sánchez

Del nou PSOE ha dit que no li agrada l'estratègia que ha adoptat, però tampoc la seva actual cultura política "perquè està desapareixent la fraternitat entre els militants, que era una de les senyes d'identitat del socialisme, on cada vegada té més presència la confrontació".

L'històric dirigent asturià ha incidit que tampoc vol convertir-se "en una molèstia per al seu propi grup" perquè, tot i que sempre hauria votat i acatat el que decidís la majoria, mai hauria deixat de defensar els seus principis i de defensar en els debats la seva opinió. "Per això -ha recalcat- el més honest quan hi ha aquesta discrepància política és no molestar, fer un pas enrere i deixar als que tenen la legitimitat, a l'actual majoria, desenvolupar la direcció que creguin més oportuna per al grup".

Trevín, que es va inclinar a favor de la presidenta andalusa Susana Díaz en les últimes primàries en què va sortir elegit Pedro Sánchez, és un dels històrics del PSOE a Astúries, on ha ocupat nombrosos càrrecs.

Expresident d'Astúries i líder de l'oposició

Professor i diplomat en història, Trevín va ocupar la presidència del principat entre el 1993 i el 1995 i, després de perdre les eleccions regionals, va estar al capdavant de l'oposició socialista al govern de Sergio Marqués (PP i URAS) fins al 1999. Afiliat al PSOE des del 1982, Trevín havia sigut alcalde de Llanes entre el 1987 i el 1993, i també entre el 1999 i el 2004, moment en què va deixar el càrrec per ocupar la Delegació del govern a Astúries fins al 2011.

Aquest any va encapçalar la llista socialista d'Astúries al Congrés i fins fa poc va exercir com a portaveu del PSOE a la comissió d'interior i de seguretat nacional, llocs de què va ser apartat després de la victòria de Pedro Sánchez en l'últim congrés federal del partit.

Manté els càrrecs interns al partit

L'expresident del principat abandona així, als seus 61 anys, una llarga carrera política i inicia una "nova etapa professional i personal", encara que de moment mantindrà els seus càrrecs interns al partit, on és membre del comitè regional de la FSA-PSOE. No obstant això, Trevín no ha decidit encara si es reincorporarà al seu lloc com a professor a la plaça que té al col·legi de La Ería, a Oviedo.

Trevín també ha desitjat sort a la seva substituta, en principi la diputada de Gijón Natalia González, número tres a la llista socialista al Congrés, en la qual el quart lloc estava ocupat per l'alcalde de Laviana, Adrián Barbón, que aspira a succeir al setembre l'actual líder dels socialistes asturians, el president del principat, Javier Fernández.

stats