Publicitat
Publicitat

La campanya independentista que utilitza Franco per promoure l'1-O

L'associació República des de Baix penja cartells a diversos municipis catalans amb el missatge "No votis l'1 d'octubre. No a la república"

Diversos municipis d'arreu de Catalunya s'han llevat aquest dimarts al matí amb cartells amb la imatge de Francisco Franco i un missatge ben clar contrari al referèndum. "No votis l'1 d'octubre. No a la república", es pot llegir a les imatges. Els autors de l'acció són l'associació República des de Baix, que ja l'ha reivindicat com a campanya independentista a través de les xarxes socials.

Ahir vam anar a dormir tard però ja sabeu q si ens despertem ben d’hora...som un país imparable q l’1 d'octubre votarà #1oConFrancoNoPasaba pic.twitter.com/mVtAlw0bl9

— #Repúblicadesdebaix (@Republica2017) 18 de juliol de 2017

A través d'un comunicat han explicat l'objectiu de la campanya. "Volem explicar de manera "directa i  amb perspectiva hist ò rica que  é s un Estat hereu del franquisme qui no deixa que els catalans puguem expressar-nos en un refer è ndum, i d’aquesta manera incentivar a la participaci ó  activa en el refer è ndum de l’1 d’octubre", han assenyalat.

Es defineixen com a "persones d’esquerres i republicanes implicades en diversos projectes (polítics, socials, culturals) de Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Cerdanyola, Ripollet, Sant Adrià de Besòs i de moltes altres ciutats del cinturó metropolità", i ja havien difós un cartell de la campanya d'un estil similar.

Alguns ciutadans han compartit fotografies a les xarxes socials on mostren els cartells enganxats a les parets de municipis com Barcelona, Girona, Badalona, Vilassar de Mar, Premià de Mar, Cerdanyola del Vallès, Mollet del Vallès, Lliçà d'Amunt, Bigues i Riells, entre d'altres.

El membre del secretariat nacional de la CUP Lluc Salellas ha penjat al seu compte de Twitter la imatge que s'ha trobat a la seva ciutat. "Vist a Girona. República i ruptura vers les cendres d'un Estat ideat a partir del cop d'estat feixista del 1936", ha piulat. 

La campanya coincideix amb el 81è aniversari del cop militar franquista de 1936 contra el govern de la II República, que va conduir a la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). 

D'entre les piulades que han fet els ciutadans, s'ha estès l'etiqueta #1OconFrancoNoPasaba. Un dels que l'ha utilitzat és l'assessor en xarxes socials de Carles Puigdemont, Aleix Clarió. 

També la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, que ha recordat que "f a 81 anys del cop d'estat i la campanya del 'no' al carrer". 

RE

Més continguts de