Política 18/07/2017

La campanya independentista que utilitza Franco per promoure l'1-O

L'associació República des de baix penja cartells a diversos municipis catalans amb el missatge "No votis l'1 d'octubre. No a la república"

Ara Balears
2 min
Imatge del cartell amb la cara de Franco que insta a no votar l'1 d'octubre

BarcelonaDiversos municipis d'arreu de Catalunya s'han despert aquest dimarts dematí amb cartells amb la imatge de Francisco Franco i un missatge ben clar contrari al referèndum. "No votis l'1 d'octubre. No a la república", es pot llegir a les imatges. L'autor de l'acció és l'associació República des de baix, que ja l'ha reivindicat com a campanya independentista a través de les xarxes socials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir vam anar a dormir tard però ja sabeu que si ens despertem ben d’hora... som un país imparable que l’1 d'octubre votarà #1oConFrancoNoPasaba pic.twitter.com/mVtAlw0bl9

— #Repúblicadesdebaix (@Republica2017) 18 de juliol de 2017

Es defineixen com a "persones d’esquerres i republicanes implicades en diversos projectes (polítics, socials, culturals) de Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Cerdanyola, Ripollet, Sant Adrià de Besòs i de moltes altres ciutats del cinturó metropolità" i ja havien difós un cartell de la campanya d'un estil similar.

Cartell de la campanya de 'República des de baix'

Alguns ciutadans han compartit fotografies a les xarxes socials en què mostren els cartells enganxats a les parets de municipis com Barcelona, Girona, Badalona, Vilassar de Mar, Premià de Mar, Cerdanyola del Vallès, Mollet del Vallès, Lliçà d'Amunt, Bigues i Riells, entre d'altres.

El membre del secretariat nacional de la CUP Lluc Salellas ha penjat al seu compte de Twitter la imatge que ha trobat a la seva ciutat. "Vist a Girona. República i ruptura vers les cendres d'un Estat ideat a partir del cop d'estat feixista del 1936", ha piulat.

La campanya coincideix amb el 81è aniversari del cop militar franquista de 1936 contra el govern de la II República, que va conduir a la Guerra civil Espanyola (1936-1939).

D'entre les piulades que han fet els ciutadans, s'ha estès l'etiqueta #1OconFrancoNoPasaba. Un dels que l'han utilitzada és l'assessor en xarxes socials de Carles Puigdemont, Aleix Clarió.

També la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, que ha recordat que "fa 81 anys del cop d'estat i la campanya del no al carrer".

stats