Política 24/01/2017

Aprovar pressupostos pel referèndum o rebutjar-los per mantenir la coherència: els arguments del 'sí' i del 'no' que la CUP ha enviat a les bases

El secretariat nacional envia la proposta del Govern a les agrupacions locals i l'acompanya de dos documents interns per ajudar la militància a decidir-se

Aleix Moldes
5 min
Es preveu que l’afluència a l’assemblea de la CUP sigui de gairebé quatre vegades més que a Manresa el passat mes de novembre.

BarcelonaLes bases de la CUP comencen a decidir aquest dimarts si accepten l'aprovació dels pressupostos a partir de l'última proposta del Govern. Les assemblees locals es preparen per decidir amb l'oferta de l'executiu sobre la taula i amb, almenys, dos documents -als quals ha tingut accés l'ARA- en què s'inclouen els arguments per votar a favor i en contra dels comptes. El secretariat nacional els està acabant d'enllestir i els distribuirà entre les agrupacions locals com acostuma a fer davant d'una decisió d'aquesta importància i encara n'enviarà més durant les properes hores, quan estiguin . En resum, la CUP votarà 'sí' als comptes si assumeix que són el desllorigador del referèndum de setembre i votarà 'no' si vol mantenir la coherència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arguments per al 'sí'

Les agrupacions de Ribes, Figueres i Sant Celoni són les que han redactat els arguments a favor de l'aprovació dels pressupostos. "El Govern fa servir el pressupost com a moneda de canvi en un xantatge vergonyós, però la realitat és que queda a les nostres mans posar les condicions perquè es materialitzi la ruptura", expliquen en el text. Els partidaris del 'sí' aposten per dos vots a favor i vuit abstencions -com ja van fer el desembre passat els diputats cupaires per admetre a tràmit els comptes- i afirmen que amb l'aprovació dels pressupostos es traslladaria a Junts pel Sí la "pressió per al referèndum".

En cap cas es defensa el contingut del projecte de pressupostos del Govern i s'assumeix que el vot a favor seria un "vot instrumental" per garantir que el setembre de l'any que ve se celebrarà un referèndum d'independència. "En una legislatura ordinària a cap militant de la CUP li passaria pel cap aprovar aquests pressupostos", confessen. Fent-ho accepten que durant els propers mesos creixeran les contradiccions dins el partit, però entenen que fixen "un compte enrere inapel·lable". "No acceptarem cap altre ajornament més enllà de setembre del 2017, ni cap nova pantalla", subratllen.

Si no hi ha pressupostos no hi haurà referèndum al setembre, assumeixen les agrupacions de Ribes, Figueres i Sant Celoni, que creuen que es precipitarien unes eleccions anticipades que perjudicarien electoralment la CUP i li farien perdre "capacitat d'influència" i, a més, "es desmobilitzaria" una part important de la societat. Per aconseguir el referèndum (només hi renunciarien a canvi d'una declaració unilateral d'independència), argumenten que cal votar 'sí' als pressupostos.

Arguments per al 'no'

L'agrupació local de Sant Pere de Riudebitlles és la que s'ha encarregat d'elaborar el document a favor del 'no' als comptes. "Aprovar aquests pressupostos és acceptar les retallades derivades de les polítiques neoliberals com a mal menor davant un referèndum que no està clar que es pugui celebrar", apunten. El referèndum, un cop més, és la pedra angular de l'argumentació, però per arribar-hi, en aquest cas, no es vol haver d'assumir un vot favorable als pressupostos.

"El referèndum al qual s'ha compromès el president de la Generalitat molt probablement no es farà el setembre del 2017, perquè l'estat espanyol utilitzarà tots els mitjans al seu abast per impedir-ho, i, davant d'això, el govern de la Generalitat evitarà el xoc frontal, tal com ha fet fins ara", opina l'agrupació de Riudebitlles. De fet, sospiten que la Generalitat acabarà acceptant convocar unes eleccions autonòmiques abans que incomplir la llei espanyola.

Més enllà dels dubtes que pugui generar la convocatòria del referèndum, els partidaris del 'no' als pressupostos remarquen que acceptar la proposta del Govern faria perdre la coherència ideològica a la CUP. "Si aprovem aquests pressupostos, encara que ho plantegem com un mal menor, perdrem la credibilitat que ens hem guanyat en els darrers anys entre els agents polítics i socials que són claus per a l'articulació del projecte d'Unitat Popular", expliquen. I no només entre les classes populars, també estan convençuts que perdrien la capacitat de convèncer els indecisos de classe popular, perquè "veuran corroborat el discurs que planteja que l'alliberament nacional de la nació catalana és un projecte polític eminentment burgès".

Aquests i d'altres arguments es faran servir durant els propers tres dies a les assemblees locals de la CUP per defensar una posició i l'altra. La direcció cupaire ja ha anunciat que farà arribar més documents a les bases amb arguments a favor i en contra de l'aprovació dels comptes.

La decisió no anirà més enllà de dissabte

La posició de les assemblees locals serà recollida pels membres del consell polític, que juntament amb el grup d'acció parlamentària, prendran una decisió dissabte que ve. "La decisió es prendrà el dia 29 i tothom ha treballat en aquests paràmetres", ha recalcat aquest dimarts en roda de premsa el diputat Albert Botran. És a dir, la negociació amb el Govern es dona per acabada des de la CUP i el que decideixi el consell polític serà inamovible.

Si guanya la posició partidària d'aprovar els comptes, la CUP hi votarà a favor el proper 1 de febrer en la comissió d'Economia i farà el mateix quan es votin al ple del Parlament, probablement al març. I si acorden rebutjar-los, els pressupostos no superaran ni tan sols el tràmit en comissió.

Encara que subscriguin l'acord amb el Govern, els anticapitalistes mantindran bona part de les seves esmenes "vives". Aquesta és una decisió que acostumen a prendre els partits de l'oposició. Mantenen les esmenes que han quedat rebutjades en el tràmit de comissió per evidenciar al plenari que el grup majoritari, en aquest cas Junts Pel Sí, és qui les rebutja. Habitualment és una decisió simbòlica -molt poques vegades hi ha canvis rellevants- però en aquesta ocasió, la CUP veu factible acordar amb l'oposició alguna qüestió que no compti amb el vistiplau de JxSí. "Per exemple amb les taxes universitàries", ha reconegut Botran.

Sense reforma fiscal

Aquest dimarts la ponència de la llei de mesures fiscals i financeres, que acompanya els pressupostos ha tancat el document que es votarà també el proper 1 de febrer a la comissió d'Economia. No hi ha hagut sorpreses i el document no incorpora cap de les reformes fiscals que plantejaven els partits de l'oposició. Ni les que pretenien apujar impostos als rics, com les de la CUP, CSQP i PSC, ni les que pretenien rebaixar-los, com la del PP.

Botran ha avançat que quan es voti el text de la ponència i les esmenes que hagin quedat "vives", la CUP donarà suport a l'increment fiscal, tant el que incorpora la seva proposta com el que plantegen 'comuns' i socialistes. En tot cas, el previsible vot en contra de Junts Pel Sí, PP i C's acabarà fent decaure aquesta possibilitat.

Tot i excloure la majoria de les esmenes de l'oposició, el document de la ponència de la llei d'acompanyament ha acabat incorporant una qüestió que JxSí rebutjava. Fins ara, el 30% dels recursos que s'aconsegueixen amb la taxa turística s'han de destinar a l'administració local. Si els pressupostos s'aproven amb l'esmena que han aconseguit 'colar' els grups de l'oposició, aquest percentatge s'incrementarà fins el 50%.

L'oposició critica els pressupostos

Des del primer moment, el Govern només ha negociat amb la CUP l'aprovació d'uns comptes que considera "els més socials de la història" i que torna a qualificar dels "últims autonòmics". L'oposició ha criticat que no se l'hagi tingut en compte en cap moment i aquest dimarts ha insistit que votarà en contra del projecte de l'executiu. Des del PSC, Alícia Romero ha donat per fet que la CUP acabarà avalant els comptes, tot i que només serveixin per "tapar les vergonyes". "Les seves pretensions han estat mínimes", ha explicat dirigint-se als anticapitalistes. Pel que fa a ERC, ha lamentat que els pressupostos només facin "olor de PDECat i de dreta catalana".

A C's, Fernando de Páramo ha tornat a lamentar que la Generalitat deixi els pressupostos "en mans de la CUP" i ha remarcat que "Catalunya necessita reformes"que els comptes no preveuen. Per últim, el president del grup de CSQP, Lluís Rabell, ha qualificat de "minsa consolació" el que ha aconseguit la CUP després de mesos de negociacions amb l'executiu.

stats