Política 13/01/2021

Aragonès reclama ajudes directes a l'Estat davant les "setmanes difícils" que venen per la pandèmia

Reclama a Madrid que decreti l'obligatorietat del teletreball per reduir la mobilitat

Anna Mascaró / Núria Orriols
3 min
El vicepresident Aragonés, intervenint avui al Parlament

BarcelonaMalgrat els dubtes sobre si es faran les eleccions del 14 de febrer, el Parlament està dissolt des del 22 de desembre i aquest dimecres s'ha fet la primera diputació permanent -l'òrgan reduït que regeix la cambra quan els comicis estan convocats- per tal que el Govern exposi la situació del coronavirus. El vicepresident, Pere Aragonès, ha intervingut des del faristol sense fer referència a la decisió que prendrà el Govern sobre posposar els comicis i ha centrat la seva intervenció en parlar de les restriccions del coronavirus i en reclamar a l'Estat que doni ajudes directes als sectors econòmics afectats i faci obligatori el teletreball. Aragonès ha avisat que venen "setmanes difícils" per l'augment de contagis i ha demanat la col·laboració dels grups parlamentaris i de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta del mateix reclam que va fer ja el vicepresident el cap de setmana, a través d'una carta adreçada al president espanyol, Pedro Sánchez, en què demanava que es fes obligat el teletreball i s'injectessin diners a l'economia.

El vicepresident ha situat la vacunació com a element central de la lluita contra la pandèmia, ja que ha dit que només quan hi hagi suficient immunitat de grup es podrà tornar a viure amb normalitat. En aquest sentit, ha admès dificultats "logístiques" en l'inici de la vacunació, però ha afirmat que ara el Govern ha agafat un "bon ritme" en aquest àmbit.

Després d'Aragonès, ha estat el torn de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que ha fet un repàs de les restriccions vigents i ha insistit en mantenir l'"equilibri" amb l'economia, per la qual cosa el Govern de la Generalitat -ha dit- necessita que la Moncloa també intervingui. "L'Estat està fent deixadesa de funcions", ha lamentat Budó, defensant que, a parer seu, l'executiu català està injectant diners de forma directa als sectors d'acord amb les seves possibilitats. "L'Estat està injectant zero euros als sectors afectats", ha dit, afegint que tampoc ha reduït la càrrega fiscal dels negocis.

PSC i PP critiquen que el Govern culpi l'Estat

Les crítiques d'Aragonès i Budó al govern espanyol ha enervat el PSC i el PP. La portaveu socialista, Eva Granados, ha exigit al Govern que deixi de "centrifugar responsabilitats" de la pandèmia i impulsi ajudes als sectors "amb els fons que tenen", tal com han fet "altres comunitats". Així, ha exigit a l'executiu "lleialtat" en la gestió de la pandèmia, acusant-lo d'haver prioritzat "la lluita contra els ajuntaments i el govern espanyol" abans de "la lluita contra el virus".

També des de les files conservadores s'han sentit les crítiques a les explicacions del Govern. El líder del PP, Alejandro Fernández, ha preguntat a l'executiu si l'estratègia "fallida" de les vacunes així com els problemes logístics "indignes d'una societat occidental avançada" també són "culpa d'Espanya": "Diuen que volen muntar un estat propi i són incapaços de gestionar unes neveres".

"Els catalans continuen suportant la guerra freda entre socis per veure qui guanya a l'independentisme i han estat més pendents de la corba de les enquestes que de la corba de contagis", ha criticat per la seva banda el líder de Cs, Carlos Carrizosa: "Era responsabilitat d'Aragonès haver adaptat els pressupostos per protegir les persones".

Catalunya en Comú Podem, en boca de Jéssica Albiach, ha acusat el Govern d'haver perdut "credibilitat" durant tota la legislatura, també en la gestió de la pandèmia. "Tenim temps per reaccionar perquè els hospitals no col·lapsin?", s'ha preguntat: "No podem tornar a anar tard, malament i sense coratge, o amb els braços creuats sense reaccionar davant uns auguris que no deparen res de bo".

La CUP, al seu torn, ja va verbalitzar ahir que creu que s'han de posposar les eleccions per l'emergència sanitària i Vidal Aragonès ha centrat la seva intervenció en reclamar que tots els recursos de la sanitat privada es posin sota el paraigües públics. Els populars -que s'han mostrat contraris a ajornar les eleccions- han lamentat que el Govern responsabilitzi dels problemes de Catalunya el govern de Madrid, ja que a parer seu la Generalitat ha sigut incapaç de gestionar unes neveres [de les vacunes]". "¿Això també és culpa d'Espanya?", s'ha preguntat.

stats