Política 12/07/2018

El Govern no preveu participar en els òrgans multilaterals

Aragonès vol el diàleg a les bilaterals, que s’activen aquest mes

Dani Sánchez Ugart
3 min
El Govern no preveu participar en els òrgans multilaterals

MadridLa nova etapa en la relació entre el govern espanyol i la Generalitat no inclourà, com a mínim de moment, l’assistència de l’executiu català a les trobades multilaterals entre autonomies, com el consell de política fiscal i financera (CPFF), que aplega els consellers d’Economia autonòmics i la ministra d’Hisenda, o la conferència de presidents. Així ho va anunciar ahir el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que es va reunir amb la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès va defensar que la relació entre la Generalitat i l’Estat ha de ser “bilateral” i és per això que, en principi, des del Govern no es plantegen la participació en les multilaterals. Ara bé, el també conseller d’Economia va deixar la porta oberta a un canvi d’opinió en funció de com es configuri l’agenda d’aquestes trobades que, de moment, encara no s’han convocat.

Les d’ahir, segons Aragonès, “són les primeres de moltes reunions que vindran”. De fet, amb Calvo van acordar convocar a finals de mes els òrgans bilaterals, que ja es van comprometre a reactivar dilluns els presidents, Pedro Sánchez i Quim Torra, en la trobada a la Moncloa. “Constatem que els dos governs obeeixen a projectes polítics allunyats”, va afirmar el vicepresident. La Generalitat basa la seva acció en el dret a l’autodeterminació, que la Moncloa rebutja. Tot i així, segons Aragonès, la predisposició al diàleg dels socialistes -respecte al PP- li fa albirar millors perspectives d’entesa: “Parlant la gent s’entén”. Ahir, però, va sortir de les reunions “amb un 90% d’escepticisme i un 10% d’optimisme”, basant-se en el fet que els dos projectes es troben allunyats, i a la vegada, que s’hagi obert un diàleg entre executius. “Quan els problemes polítics es deixen en mans d’estaments que no són polítics, no es resolen”, va advertir. La vicepresidenta espanyola s’havia expressat de manera similar minuts abans, afirmant que “únicament” la política serveix per resoldre el conflicte.

Pel que fa a la reunió amb Montero, a qui Aragonès coneixia de l’etapa de consellera d’Economia andalusa quan ell treballava a les ordres d’Oriol Junqueras al Govern, s’hi van tractar els objectius de dèficit autonòmic. El vicepresident li va demanar a la ministra flexibilitzar-los, perquè el sostre d’aquest 2018 passi del 0,1% al 0,4%. El compromís de la ministra, segons ell, va ser que estudiaria la situació. A més, també li va traslladar la necessitat de “normalitzar” la gestió de les finances catalanes després dels mesos d’intervenció, i més concretament d’aixecar el control reforçat dels comptes que es va vehicular a partir del 2015 a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Sobre aquest tema no va aconseguir cap compromís de la ministra, malgrat que fins i tot dins el PSC hi ha hagut veus que apunten en aquest sentit.

“Normalitat”

Fugint del pretès bilateralisme, la vicepresidenta espanyola va emmarcar la trobada amb Aragonès dins de la “normalitat de la relació que es vol tenir amb totes les comunitats autònomes”. Calvo va anunciar l’acord per accelerar la reunió de les bilaterals, i també els noms que formaran part de les comissions, amb Meritxell Batet liderant la part espanyola i Ernest Maragall la catalana. La vicepresidenta va destacar que la trobada “forma part d’una imatge de normalitat i de respecte a la Constitució” i va reiterar que cal que “tot entri en l’àmbit de la política, que és en l’únic àmbit en què es pot” resoldre la crisi territorial entre Catalunya i l’Estat.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també es va referir ahir a la reunió de dilluns amb Quim Torra, i la va qualificar de “punt d’arrencada”. També va advertir que el diàleg amb Catalunya per trobar una solució -que Sánchez va matisar que ha d’estar “dins de la Constitució”- serà un “camí llarg” que requerirà “paciència” i “determinació”. “Si comencem a parlar de les coses que ens uneixen probablement podrem encarar les que ens separen d’una manera més constructiva”, va concloure.

stats