Política 05/06/2018

Aragonès denuncia les condicions de la visita a Estremera per fer el traspàs de carteres amb Romeva i Junqueras

El vicepresident remarca que l'acció de les conselleries es mantindrà en la mateixa línia

Ara
2 min
Aragonès, Capella i Maragall sortint d'Estremera

MadridEl vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha denunciat les condicions de la visita que ha fet juntament amb els consellers Ester Capella i Ernest Maragall a Estremera per fer el traspàs de carteres amb els consellers destituïts Oriol Junqueras i Raül Romeva. "No són les condicions adequades per a representants del Govern i que s'havien donat en altres ocasions, no hem tingut ni sala de treball ni temps suficient per fer un bon intercanvi dels plans de treball", ha lamentat. La visita s'ha fet al locutori habitual on els presos i les visites estan separats per un vidre i només han disposat de 40 minuts per a cadascun. A més, Aragonès ha denunciat "l'arbitrarietat" del ministeri de l'Interior per no permetre les visites de la resta de consellers que ho havien sol·licitat i que encara no han aconseguit el permís. És el cas de Miquel Buch (que ha de fer el traspàs amb Quim Forn), Elsa Artadi (amb Jordi Turull), Damià Calvet (amb Josep Rull) i Chakir El Homrani (amb Dolors Bassa).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i les condicions, Aragonès ha assegurat que han tingut temps de treballar "a fons" i ha dit que l'acció de les conselleries de Junqueras i Romeva es mantindrà en la mateixa línia. "Hem traslladat les prioritats de cada departament que, evidentment, coincideixen amb la feina feta anteriorment", ha dit. També ha afirmat que els ha trobat "forts". "Tenen la fortalesa dels que saben que estan empresonats de manera injusta, que no han comès cap delicte i per tant no estan avergonyits ni se senten culpables", ha dit el vicepresident. I ha afegit que el seu empresonament preventiu és "una venjança avançada a la sentència". L'objectiu de la visita a Estremera dels consellers és escenificar el traspàs de carteres i denunciar les condicions en què s'ha de produir per l'empresonament preventiu de bona part dels seus predecessors.

Aquest dilluns el president, Quim Torra, va poder-se reunir durant dues hores amb Rull, Turull, Forn, Junqueras i Romeva en una sala de treball. En canvi, 24 hores més tard, el número 2 del govern de la Generalitat s'ha trobat amb Junqueras al locutori (i, per tant, a través d'un vidre) i només durant 40 minuts. El mateix ha passat amb la reunió prevista entre Raül Romeva i Ernest Maragall, que s'ha produït a través d'un vidre i ha durat també 40 minuts. Malgrat les condicions, el vicepresident ha dit que han pogut treballar a "fons" i que han pogut constatar que hi haurà continuïtat en els programes dels dos departaments.

Segons Aragonès, la visita els ha servit per "constatar la injustícia" de la presó preventiva. "Que dues persones de la seva dignitat i compromís amb la pau i els drets humans estiguin empresonades és una decisió arbitrària i injusta", ha denunciat des de les portes de la presó. A més, ha remarcat que la tipificació penal està "qüestionada a Europa i per experts de l'àmbit penal a Espanya".

stats