Política 10/06/2018

Aragonès: "No hem renunciat a cap via i tenim totes les eines a punt"

El vicepresident creu que "no val la pena" assistir a les reunions autonòmiques pel finançament

Ara
2 min
Aragonès, dilluns passat, arribant a la seu d'Economia

BarcelonaEl vicepresident del Govern, Pere Aragonès, no té "gaires esperances" en el govern de Pedro Sánchez i és "pessimista" amb la configuració de l'executiu espanyol. "Són el que són", explica Aragonès en una entrevista a El Punt Avui TV, i destaca la composició d'un executiu on hi ha un dels ariets contra el Procés, el ministre d'Exteriors Josep Borrell, o la vicepresidenta Carmen Calvo, arquitecta socialista del 155.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Això significa que la Generalitat farà passos unilaterals? El republicà, en ple debat en el partit sobre quin rumb seguir a partir d'ara, no descarta res: "No hem renunciat a cap via i tenim totes les eines a punt", explica. Això sí, matisant que qualsevol pas unilateral s'ha d'avaluar en cada moment "estratègic". "Hi haurà un moment que caldrà fer passos endavant, malgrat que l'Estat no hi estigui d'acord", diu, explicitant que també caldrà trobar vies de negociació amb l'Estat o suport internacional.

Què implica això en el marc actual de desgel entre el Govern i La Moncloa? El conseller d'Economia creu que el que cal és un diàleg bilateral entre institucions, i descarta participar en una negociació pel finançament amb la resta d'autonomies. "No val la pena", considera. De fet, subratlla que una reforma del finançament "serà difícil" per la proximitat de les eleccions autonòmiques arreu de l'Estat. D'altra banda, Aragonès confia que el contenciós administratiu que van presentar per a la intervenció estatal de les finances de la Generalitat del setembre passat es guanyarà perquè "no té cap base legal".

Més enllà del diàleg amb l'Estat, Aragonès veu un problema en el camí per rebaixar la tensió a Catalunya: Ciutadans. El vicepresident lamenta el boicot "constant" i que enlloc de treballar amb propostes ho fan per "enfortir" la divisió i la fractura. "Cs té una estratègia clara: que hi hagi una tensió i crispació a l'activitat institucional catalana", els retreu, i recorda que Inés Arrimadas ha rebutjat reunir-se amb Quim Torra.

stats