Política 05/09/2020

Aragonès reclama a Torra consensuar la "resposta" a la seva possible inhabilitació

Albiach retreu el "silenci" d'ERC davant el que considera un "gir a la dreta" del Govern

Ara / Efe
3 min
Aragonès reclama a Torra consensuar la "resposta" a la seva possible inhabilitació

BarcelonaLa remodelació exprés que el president, Quim Torra, ha executat aquesta setmana envia un missatge a Esquerra: s'allunyen les eleccions de manera imminent. Els republicans han reclamat per activa i per passiva que el cap de l'executiu avanci les eleccions i no deixi en mans del Tribunal Suprem la convocatòria dels comicis, però a JxCat creuen que és millor allargar la legislatura i que en tot cas sigui l'Alt Tribunal el que aparti Torra en plena pandèmia. Malgrat aquestes visions ara diferenciades, el vicepresident, Pere Aragonès, en una entrevista aquest dissabte a Efe ha insistit en consensuar la resposta a una "possible inhabilitació" del president de la Generalitat, que assistirà a la seva vista al Suprem el pròxim 17 de setembre per valorar si confirma la condemna per desobediència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'un any i mig d'inhabilitació per no despenjar el llaç groc del Palau de la Generalitat.

L'objectiu, segons Aragonès, és evitar que aquesta qüestió acabi derivant en una nova "picabaralla" entre els dos socis de coalició, JxCat i ERC. El vicepresident ha remarcat que cal pactar aquesta resposta conjunta "com més aviat millor" i així l'hi ha traslladat personalment a Torra. Aragonès ha denunciat la "repressió" que suposaria, ha dit, la "inhabilitació del president per haver exercit la llibertat d'expressió" i, en conseqüència, el "risc d'una crisi institucional i una situació d'interinitat i provisionalitat".

"Davant d'aquest risc, necessitem una resposta consensuada. Els ciutadans de Catalunya no ens perdonarien que davant d'una situació greu, davant d'un atac a la Generalitat com seria una possible inhabilitació ferma del president, això acabés derivant en una picabaralla o una discussió entre les forces de govern", ha declarat. Per això, ha remarcat Aragonès, "cal abandonar els partidismes i fer una defensa de la institució" de la Generalitat de manera conjunta i pactada.

Cal tenir present que si Torra no convoca eleccions abans que sigui inhabilitat, serà Pere Aragonès qui assumirà la presidència en funcions. A partir d'aquest moment, s'obrirà un període de deu dies perquè el president del Parlament, Roger Torrent, proposi un candidat a la presidència de la Generalitat. En cas que no n'hi hagi, podria comunicar al ple la falta d'alternatives i propiciar que comenci el compte enrere de dos mesos perquè es convoquin automàticament les eleccions. Això implicaria que Aragonès pilotaria la Generalitat uns quatre mesos des d'una eventual inhabilitació de Torra.

Albiach veu un "gir a la dreta" del Govern i retreu el "silenci" a Esquerra

Preguntat per la remodelació de l'executiu a les conselleries de JxCat, el vicepresident ha expressat el seu "respecte" pels canvis al Govern, tot i que ha subratllat que ERC no preveu canviar cap dels seus departaments. Segons Aragonès, "no cal" fer cap modificació, sinó que, a canvi, cal "fer-los confiança" a tots ells i "reforçar la feina que estan fent".

Jèssica Albiach en declaracions als mitjans de comunicació

Qui creu que Esquerra sí que hauria de dir alguna cosa sobre la crisi de Govern és Jéssica Albiach, dels comuns. En declaracions als mitjans de comunicació recollides per l'ACN des de Girona, ha retret a Esquerra Republicana "el seu silenci" davant "el gir a la dreta" que ha fet el Govern. Albiach personifica aquest gir amb la incorporació de Ramon Tremosa com a nou conseller d'Empresa i Coneixement i reclama als republicans que "reaccionin" davant d'aquest nomenament.

La presidenta dels comuns creu que la crisi de l'executiu català es cada cop més greu i recorda que Tremosa va donar suport a les "tesis holandeses" a l'hora de negociar el repartiment dels fons europeus. "Considerem que algú que es consideri progressista i d'esquerres hauria de dir el que pensa d'aquest viratge a la dreta", ha assenyalat.

stats