Política 01/08/2018

La CUP considera que la Comissió Bilateral genera expectatives irrealitzables: "No es pot parlar del dret a l'autodeterminació"

El vicepresident, Pere Aragonès, admet que abordar el tema amb el govern espanyol requerirà "mesos"

Ara
4 min
El diputat de la CUP, Vidal Aragonès, aquest dimecres al Parlament

BarcelonaA poques hores de començar la primera Comissió Bilateral Generalitat-Estat en 7 anys, també creixen les tensions en l'independentisme. El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha admès aquest dimecres que, tot i que en aquesta reunió els representants de la Generalitat preveuen posar sobre la taula el dret a l'autodeterminació de Catalunya, arribar a un acord sobre aquesta qüestió requerirà "mesos". "Hi ha qüestions de fons que no es resolen d'un dia per l'altre, com és el dret a l'autodeterminació, ja que potser necessitarem mesos", ha admès Aragonès en una entrevista a Catalunya Ràdio. En canvi, a CUP creu que esperar que l'Estat accepti l'autodeterminació de Catalunya no és realista. El diputat de la formació, Vidal Aragonès, ha titllat la reunió de ser una "mostra d'autonomisme" i ha demanat al Govern català que digui "d'una vegada que no es pot parlar del dret a l'autodeterminació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Obren una nova etapa autonòmica i de generar una expectativa de què podrà el conflicte podrà resoldre's a través d'aquestes reunions bilaterals", ha lamentat: "Tenim un mandat polític que es deriva de l'1-O i del 21-D, i això no ho hipotequem ni ho deixem com una etapa històrica". Sobre l'abast de les negociacions amb l'Estat, el cupaire ha acceptat com a "possible" que "en un futur" hi pugui haver "una consulta al dret a l'estatus jurídic de Catalunya amb la resta d'Espanya". "Però una cosa és això i una altra és que el poble de Catalunya pugui construir-se com un Estat en forma de República", ha sentenciat: "No renunciarem mai a l'expressió democràtica del mandat de Catalunya".

Per altra banda, el vicepresident Aragonès ha demanat al govern espanyol que "vagi més enllà" de les paraules i fixi "dates i terminis" per materialitzar els acords pendents que afecten el dia a dia de la Generalitat. Així, el vicepresident del Govern ha explicat que recuperaran impostos que va tombar el TC, com ara els impostos en l'àmbit audiovisual o mediambiental. "Avui exigirem al govern espanyol que retiri els recursos", ha assegurat, a més de demanar que es paguin els 700 milions d'euros pendents al cos dels Mossos d'Esquadra. Així, el vicepresident ha desafiat el govern de Pedro Sánchez a demostrar que és diferent del PP "no només en la música sinó també en la lletra".

Aragonès es compromet a comparèixer al Parlament al setembre

Amb la reunió d'aquesta tarda, la Generalitat preveu recuperar les comissions bilaterals Generalitat-Estat de qüestions específiques com infraestructures o afers econòmics. De moment, però, el Govern no preveu asseure's en reunions com el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). "És un òrgan de deliberació, però no canvia les decisions, perquè la majoria de vots la té el ministeri d'Hisenda. En cap Consell de Política Fiscal i Financera s'han canviat les decisions del ministeri per la deliberació que hi ha hagut", ha argumentat Aragonès.

De fet, en la reunió de la Diputació Permanent d'aquest dimecres, el vicepresident s'ha mostrat disposat a comparèixer davant del Parlament de cara al setembre per defensar que cap membre del Govern assisteixi en aquesta trobada. El PSC havia demanat la seva compareixença per aquesta setmana, però la diputada socialista Alícia Romero ha retirat la petició per la "dificultat" de compaginar-ho amb la comissió bilateral Estat-Generalitat d'aquesta tarda. Els socialistes han defensat que "no hi ha un urgentíssim motiu" per mantenir la compareixença d'Aragonès aquest dimecres i per això, l'han animat a fer-ho al setembre en comissió.

Sobre les empreses que van traslladar la seva seu social fora de Catalunya, Aragonès ha assegurat que estan "en permanent contacte amb totes les empreses perquè hi ha la necessitat que totes les decisions que es van prendre a l'octubre es reverteixin".

"M'importa ben poc el que faci la monarquia"

Després que Quim Torra assegurés que el rei Felip VI "ja no és el rei dels catalans", Aragonès s'ha alineat amb les paraules del president de la Generalitat. Així, el vicepresident ha carregat contra el paper de la monarquia el 3-O: "La monarquia no és un interlocutor vàlid i ho va deixar clar el 3-O, quan va avalar el discurs de l'«A por ellos», que empara actuacions molt contundents contra l'independentisme". I ha afegit: "El que faci o deixi de fer la monarquia m'importa ben poc, tot i que estem disposats a parlar amb tothom".

El vicepresident també ha aprofitat per criticar la campanya que ha iniciat Ciutadans per treure els llaços grocs dels espais públics: "Quan diuen que retiraran elements de llibertat d'expressió com són els llaços grocs, això vol dir que es prenen la justícia per la seva mà. Però això què és?"

Sobre la relació entre JxCat i ERC dins l'executiu català, Aragonès ha demanat disculpes per la "imatge" que han donat en algun moment, però ha assegurat que ell i el president de la Generalitat, Quim Torra, mantenen una "comunicació diària i una complicitat absoluta". Aragonès també ha negat que s'avancin les eleccions: "No tindria cap sentit". Per al vicepresident del Govern, el procés cap a la independència "encara no ha culminat, perquè encara no som un estat independent". "La lluita per la independència no s'ha acabat, no renunciarem als nostres plantejaments polítics perquè hi hagi dificultats en el camí", ha avisat.

Així, Aragonès també ha retret a la CUP de moment s'hagi mostrat contrària a negociar els pressupostos de la Generalitat i li ha demanat que abandoni "el partidisme i la tàctica política". De fet, el vicepresident s'ha mostrat "sorprès" que d'entrada els cupaires ja diguin que no donaran el vist-i-plau als comptes sense "haver-los vist". Amb tot, Aragonès està convençut que els comptes per l'any que ve es podran aprovar "per una àmplia majoria parlamentària".

stats