Política 28/12/2018

Aragonès confia en una "resposta positiva" de la Moncloa a la proposta de mediació de Torra

El vicepresident remarca que de moment no hi ha cap nom sobre la taula

Acn
3 min
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, durant l'entrevista amb l'ACN

BarcelonaEl vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat una "mediació, acompanyament, o un grup de suport o de reflexió" per al diàleg entre la Generalitat i la Moncloa en una entrevista a l'ACN. "Atès que el conflicte és entre la majoria de la societat catalana i les institucions de l'Estat, seria positiu que la negociació no tingués com a únic canal els dos governs". Aragonès nega que de moment hi hagi cap nom damunt la taula, perquè el 20-D només es va comunicar la proposta i l'executiu de Sánchez en va "prendre nota". "N'esperem una resposta positiva", ha remarcat el vicepresident. Encara sobre aquest possible "acompanyament", el conseller d'Economia constata que al costat català hi ha hagut "sempre" gent disposada a fer un paper de mediació. Així mateix, s'ha mostrat convençut que de part de l'Estat també es trobarien persones decidides a sumar-s'hi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'entrevista a l'ACN, el vicepresident recorda que a la reunió del juliol passat els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez van constatar "voluntat d'avançar en el diàleg". I que a la cimera del 20-D a Pedralbes es va redactar una declaració conjunta en què la Moncloa admetia que hi ha un "problema polític" que necessita una solució també "política i democràtica". Així, Aragonès confia que la pròxima trobada –prevista per al gener– entre ell mateix, Artadi, la vicepresidenta espanyola –Carmen Calvo– i un segon representant de l'executiu de Sánchez serveixi per fer una "passa més" cap a concretar una "resposta democràtica".

Segons el conseller d'Economia, "tothom" sap que el conflicte entre Catalunya i l'Estat "ha d'acabar amb una votació". Així, Aragonès defensa que quan Sánchez va proposar un nou Estatut va ser perquè vol que la ciutadania accepti, mitjançant les urnes, el marc polític de referència: "Admeten que en el fons hi ha un problema de legitimitat democràtica", sosté. En aquesta línia, el també president adjunt d'ERC reitera que la votació ha de preguntar a la ciutadania si Catalunya ha de ser "un estat independent o no".

Sobre els acords del consell de ministres del 21-D a Barcelona, Aragonès lamenta que les inversions anunciades són antigues: "El problema no són les inversions que s'anuncien, sinó les que s'executen, i en els últims anys veiem un índex d'execució d'inversions pressupostades molt baix". De fet, el vicepresident opina que l'executiu espanyol va mirar "què tenia a l'armari" per portar algunes "mesures simbòliques" el 21-D.

"Això evidencia que l'Estat no té una proposta per a Catalunya. El que té són mesures de propaganda, però no una proposta de fons". Aragonès reclama a Sánchez, doncs, que prengui les "mesures" per resoldre el conflicte entre la societat catalana i les institucions de l'Estat. "El Govern proposa que la solució sigui un referèndum d'autodeterminació", ha conclòs.

D'altra banda, Aragonès opina que el PP, Cs i Vox són com "una nina russa, i el mateix joc i instrument de la dreta reaccionària de sempre". Després que es consumís el pacte a Andalusia –que dona la presidència de la Junta al PP, la presidència del Parlament andalús a Cs i l'entrada de Vox a la mesa–, Aragonès sentencia que Catalunya ha de ser un "referent" en la defensa dels drets de les llibertats i la justícia, en front de "l'onada reaccionària" que hi ha a Europa: "Això només és possible amb la independència, perquè Catalunya no pot lligar el seu futur a una Espanya que pot caure en mans de l'extrema dreta", conclou.

stats