PROCÉS SOBIRANISTA
Política 14/11/2020

Aragonès demana “cooperació” a l’independentisme

Borràs critica que ERC doni “credibilitat” al govern espanyol i reivindica l’“exigència” de JxCat

M.t.
3 min
Pere Aragonès, vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, en  una roda de premsa recent.

BarcelonaDesprés d’una nova setmana de retrets entre els socis de govern, i a les portes d’unes eleccions amb previsible rècord de candidatures independentistes, el vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, va fer aquest dissabte una crida a abandonar l’estratègia de la “competició” entre partits per primar-ne una de “cooperació”. Segons va argumentar en una intervenció a la convenció municipalista dels republicans, l’independentisme serà més fort “davant els embats de l’Estat” si va a l’una.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La d'aquest dissabte va ser l’enèsima crida a una unitat que s’ha demostrat impracticable una vegada i una altra, i més en plena precampanya electoral. Mostra d’això són els retrets que Laura Borràs, aspirant a candidata de JxCat als comicis, va llançar ahir mateix a Esquerra. L’eventual estratègia unitària, va dir en una entrevista a La Vanguardia, no pot ser la que segueixen els d’Oriol Junqueras a Madrid, on aquesta setmana han donat llum verda a la tramitació dels pressupostos estatals. Segons va criticar la portaveu del partit de Carles Puigdemont al Congrés, ERC fa confiança a l’executiu de Pedro Sánchez malgrat “l’evidència contrastada” dels seus “incompliments”. “Continuen donant credibilitat al govern espanyol, que se n’aprofita per aconseguir el que necessita, no el que necessita Catalunya”, va afirmar Borràs, que va reivindicar l’“exigència” de JxCat en la negociació a l’Estat, on de moment no avalen els comptes.

En les pròximes setmanes s’haurà de concretar el grau d’aquesta exigència, ja que Borràs s’enfronta internament amb el conseller Damià Calvet en les primàries per escollir el candidat efectiu de JxCat al 14-F, que tindran lloc els dies 28 i 29 de novembre. El titular de Territori també va ser entrevistat ahir a La Vanguardia i, així com la seva rival qualificava d’“engany” la taula de diàleg, ell defensava com a “imprescindible” recuperar-la per plantejar el dret a decidir, la fi de la repressió i les “demandes” per oferir “solucions” als catalans.

Els dos van coincidir, en aquest sentit, a relacionar les disfuncions de la Generalitat en la gestió de la pandèmia -com la de les ajudes als autònoms- amb la falta de recursos de la Catalunya autonòmica. Un argument que, en el marc dels equilibris constants d’ERC, també va brandar Aragonès: “És evident que, fins que no siguem una república independent, totes les ajudes que oferim seran insuficients”, va sostenir.

Sense data per a l’estat propi

Els tempos per aconseguir-ho dels partits són clarament diferents, però les experiències fracassades del passat porten fins i tot JxCat a renunciar a fixar un calendari per a la independència. Malgrat considerar que “no es poden aparcar les decisions que ens porten cap a la independència” i oblidar aquest “horitzó” per “estancar-nos” en la gestió, Borràs va admetre dissabte que “marcar-se objectius temporals és lligar-se de peus i mans”. Calvet, per la seva banda, va apostar per “victòries parcials” prèvies a l’assoliment de la independència, com una nova majoria a les eleccions o l’amnistia: “El projecte va més enllà d’una legislatura”.

“Això va per més llarg del que crèiem, hem de reforçar el país i la nostra economia”, s’hi va sumar la candidata del PDECat, Àngels Chacón, en una entrevista a El País, en la qual va evidenciar que la cooperació està per ara lluny de ser una realitat en l’amalgama d’opcions independentistes. “És evident que continuar confiant en el projecte polític del PDECat equival a destitució”, va dir sobre la “purga” de càrrecs del Partit Demòcrata per part de JxCat, com va ser el seu cessament com a consellera. Chacón no es va estar de recordar, amb tot, que sense el Partit Demòcrata “Junts no existiria”.

stats