Política 01/09/2020

Aragonès: "Si hi ha una inhabilitació, el proper president ha de ser escollit a les urnes"

El vicepresident diu que l'independentisme "ha de donar una resposta conjunta"

N.g.
2 min
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en una entrevista amb l'agència Efe

BarcelonaEl vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha indicat aquest dimarts en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio que en el cas que el Tribunal Suprem inhabiliti el president Quim Torra per no despenjar la pancarta de suport als presos polítics del balcó del Palau de la Generalitat en període electoral, "el proper president ha de ser escollit a les urnes per donar la veu a la ciutadania". "Si el president és inhabilitat, el vicepresident no és president; la presidència quedaria vacant fins que el Parlament en triï un altre, si bé la llei diu que el vicepresident ha d'assumir la presidència", ha apuntat. Aragonès ha afegit: "Ell [Torra] diu que té clar el que cal fer i, per tant, crec que cal donar una resposta conjunta de l'independentisme".

El vicepresident ha apuntat que la data de les eleccions cal decidir-la abans que hi hagi una inhabilitació i que així ho ha traslladat a Torra. "La decisió s'ha de prendre des d'aquí. No sé la data i dono per fet que abans que es faci pública, la compartirà amb els socis de Govern", ha comentat. "La situació del coronavirus no es resoldrà en poques setmanes, encarem uns mesos en què caldrà seguir prenent precaucions", ha dit quan ha estat preguntat per si ell creu que cal convocar eleccions com més aviat millor.

Pere Aragonès ha comentat que la situació del coronavirus ha fet que es deixessin de banda les possibles divergències que hi podria haver entre els socis del Govern. "Quan tens una situació com la del coronavirus tires endavant malgrat les dificultats. Les diferències que puguin haver-hi queden petites davant la magnitud de dirigir Catalunya davant aquesta situació que hem patit", ha comentat.

"Nosaltres tenim un acord de Govern signat amb un grup parlamentari que és JxCat, i a partir d'aquí màxim respecte pel que passi als altres partits", ha dit sobre els consellers que s'han donat de baixa del PDECat. Preguntat pel diàleg amb Espanya, ha dit: "El diàleg polític per l'autodeterminació mai està en una via morta", i tot i que ha insistit que en breu s'hauria de convocar un altre cop la taula de diàleg, ha reconegut que "el govern espanyol hi va arrossegant els peus". "Nosaltres mai abandonarem la bandera del diàleg", ha conclòs.

Sobre els pressupostos espanyols, el conseller d'Economia ha comentat que a Espanya "estem davant de la crisi econòmica més gran dels últims temps, i s'està parlant més de amb qui es pacten els pressupostos que del contingut". "Per fer un nou acord, cal un clima de confiança en què s'asseguri que els acords als quals s'arriba es compleixin. I l'acord per a la investidura no s'està complint", ha recordat. "Potser hauran de canviar de socis, dins del govern espanyol, perquè Podem va dir que no participaria en un acord amb Cs", ha indicat. "Primer que es posin d'acord ells".

stats