Política 10/11/2018

Aragonès diu que els qui van enviar la policia als col·legis l'1-O són "els majors delinqüents" i "seran jutjats"

El vicepresident afirma que cap denúncia contra ell aturarà la "voluntat de ser lliure" de Catalunya

Acn
3 min
La Generalitat  tanca el novembre amb superàvit

BarcelonaEl vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, s'ha refermat en la qualificació com a "delinqüents" dels membres dels cossos de seguretat de l'Estat que van actuar l'1-O i ha afegit que "els pitjors delinqüents" són els que van enviar els policies a les escoles, que "encara no han estat jutjats, però que seran jutjats". Ho ha expressat en un acte de campanya per les municipals d'ERC a la plaça de la Virreina del barri de Gràcia de Barcelona aquest dissabte al migdia. Aragonès ha respost així a la denúncia que, segons ha avançat el digital 'OK Diario', ha interposat el sindicat policial Jupol contra ell per injúries per haver titllat els agents que van intervenir l'1-O de "delinqüents" aquest dijous. A més, ha dit que cap denúncia aturarà la "voluntat de ser lliure" de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant l'acte, Pere Aragonès ha reaccionat a la denúncia de Jupol repetint que "els delinqüents l'1-O eren els qui van entrar amb les porres agredint la gent vestits de verd o de blau marí", cosa que ja va afirmar a la presentació del llibre 'Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures' aquest dijous a Sant Vicenç dels Horts. A més, s'ha mostrat segur que una denúncia d'aquest tipus no aturarà els independentistes. "Si no ens van aturar l'1-O amb les seves porres i amb les seves actuacions, ¿es pensen que ens aturaran amb una denúncia i amb amenaces?", ha preguntat.

Durant l'acte, els consellers de Justícia, Ester Capella, i d'Exteriors, Ernest Maragall, li han mostrat el seu suport contra la denúncia, confirmada pel compte oficial de Jupol a Twitter. Capella ha assegurat que "una resolució judicial" confirma les paraules d'Aragonès, en referència a la interlocutòria recent de l'Audiència de Barcelona. Segons ella, durant l'1-O, "quan van atonyinar la gent", les forces de seguretat de l'Estat "van utilitzar indegudament la força" i "segurament van traspassar la línia que mai, en un estat democràtic i de dret, haurien de traspassar les seves institucions".

Maragall ha expressat que "és un orgull compartir el sentit" de l'expressió que va utilitzar Aragonès dijous i que ha repetit aquest dissabte. Segons el titular d'Exteriors, a l'Estat "els delinqüents empresonen els innocents".

D'altra banda, durant l'acte, en el qual també ha participat la diputada a Madrid Ana Surra, el vicepresident Aragonès ha dit que ERC només podrà contribuir a facilitar l'estabilitat del govern de Pedro Sánchez "si hi ha una solució davant la repressió, si hi ha un canvi de direcció" en favor dels drets civils i polítics. "Només ens asseurem si hi ha voluntat de diàleg sobre el respecte al que decideixi el nostre poble", ha dit. "Reclamem al govern de l'Estat que afronti una negociació política, que respecti l'exercici del dret a l'autodeterminació al nostre país", ha afegit.

A més, ha criticat la xifra de 2.200 milions d'euros extres que, segons els socialistes, els pressupostos acordats entre PSOE i Podem aportaran a Catalunya. Segons Aragonès, "el 90%" d'aquesta xifra ja està determinada per llei, de manera que estarien obligats a "posar-los sobre la taula". També ha dit que els comptes de Sánchez destinen 180 milions d'euros a la renda mínima garantida a tot l'Estat, mentre que la Generalitat n'ha destinat 300 a Catalunya durant aquest any. "Per tant, veiem que clarament qui aposta per la justícia social, la igualtat d'oportunitats, és el govern de Catalunya", ha reblat.

stats